Zatvori
Minecraft
Foto: Microsoft / Mojang
PoslovniPuls
12/09/2024

Europska organizacija za zaštitu potrošača pokušava zabraniti kupovinu valuta unutar videoigara

Europska organizacija za zaštitu potrošača (BEUC) podnijela je pritužbu u četvrtak u ime potrošačkih grupa u 17 zemalja, navodeći "nepoštene prakse" i kršenje zaštite potrošača s svezi s kupovinama unutar popularnih videoigara i aplikacije. Popularne videoigre koje se igraju na mobilnim uređajima i drugim platformama su posebno istaknute u pritužbi. Među njima su Epic Gamesov "Fortnite", Supercellov "Clash of Clans", Microsoftov "Minecraft" i EA Sports FC 24.

Potrošači, prema BEUC-u, "pretjerano troše" u igrama jer nisu u mogućnosti dovoljno jasno vidjeti stvarne troškove, a situacija je, kažu, još gora kod maloljetnih igrača koji u prosjeku troše 39 € mjesečno na kupovine unutar videoigara.

"Online svijet donosi nove izazove za zaštitu potrošača i ne bi trebao biti mjesto gdje tvrtke savijaju pravila kako bi povećale profite," rekao je Agustín Reyna, glavni direktor BEUC-a. "Članovi BEUC-a identificirali su brojne slučajeve gdje su igrači zavedeni da troše novac. Regulatori moraju reagirati i jasno dati do znanja da, iako je svijet igara virtualan, mora poštivati pravila stvarnog svijeta. Igrači ne bi trebali imati kalkulator svaki put kada žele donijeti informiranu odluku o tome koliko žele potrošiti. Novac koji troše trebao bi biti prikazan u stvarnom novcu, a obmanjujuće prakse moraju biti zaustavljene. Danas, premium valute unutar igara namjerno varaju potrošače i posebno pogađaju djecu. Tvrtke su itekako svjesne ranjivosti djece i koriste trikove kako bi navukle mlade potrošače da troše više."

Video Games Europe, grupa koja predstavlja velike izdavače videoigara u Europi, odbacila je ove tvrdnje:

"Kupnja valuta unutar igara je ustaljena praksa i dobro razumljiva igračima. Naši članovi uvijek poštuju europske zakone o zaštiti potrošača u načinu na koji nude te kupnje," stoji u njihovoj izjavi. "Naša industrija nudi širok raspon igara koje igračima omogućuju pristup ogromnom broju žanrova i inovativnim novim iskustvima na različitim platformama. Igrači mogu iskusiti cijele igre bez trošenja novca, što im daje priliku da isprobaju igre bez početnih troškova ili obaveza. Video Games Europe i njegovi članovi podržavaju i promiču poštene i transparentne principe za kupovinu sadržaja unutar igara, uključujući valute unutar videoigara. PEGI Kodeks ponašanja zahtijeva od developera da navedi stvarni trošak kupovine na jasan i nedvosmislen način".

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram