Zatvori
Mark Zuckerberg
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
11/09/2024

Zuckerberg na dobrom putu da postane najbogatiji čovjek na svijetu

Mark Zuckerberg je naglo skočio na ljestvici najbogatijih ljudi na svijetu — i mogao bi po prvi put zauzeti prvo mjesto.

Izvršni direktor kompanije Meta Platforms — a koja okuplja popularne online platforme poput Facebooka, Instagrama, Threadsa i WhatsAppa — povećao je svoje bogatstvo za nevjerojatnih 51 milijardu dolara ove godine, dosegnuvši 179 milijardi dolara, pokazuju podaci Bloombergovog indeksa milijardera.

Zuckerberg se trenutno nalazi na četvrtom mjestu tog popisa, iza Elona Muska iz Tesle (248 milijardi dolara), Jeffa Bezosa iz Amazona (202 milijarde dolara) i Bernarda Arnaulta iz LVMH-a (180 milijardi dolara). Početkom godine, Zuckerberg je bio na šestom mjestu, ali od prošlog tjedna zauzima treće mjesto.

Zuckerberg zaostaje za Muskom i Bezosom, ali bi ubrzo mogao smanjiti razliku jer se bogatstva u tehnološkom sektoru relativno brzo mijenjaju, piše BusinessInsider.

Istina je da Meta, Tesla i Amazon posluju na sličan način jer su sve tri mega-kapitalizirane američke tehnološke tvrtke, što znači da se bogatstva Zuckerberga, Muska i Bezosa obično povećavaju i smanjuju u tandemu. No, loš financijski izvještaj, neočekivana tužba, istraga zbog monopola ili neka katastrofa mogla bi Muska i Bezosa gurnuti ispod Zuckerberga.

Zuckerberg bi također mogao zauzeti vrh ako Musk i Bezos naprave velike filantropske donacije. Uostalom, jedini razlog zašto Warren Buffett nije najbogatija osoba na planetu s bogatstvom većim od 300 milijardi dolara jest zato što je "prorok iz Omahe" donirao više od polovice svojih dionica Berkshire Hathawayja.

Zuckerberg, koji ima 40 godina, vjerojatno ima više vremena od Muska (53) i Bezosa (60) da dodatno poveća svoje već ionako ogromno bogatstvo, piše BusinessInsider. Zanimljivo Buffett je više od 99% svog osobnog bogatstva stvorio nakon 65. godine života.

Unatoč tome što je znatno mlađi, Zuckerberg upravlja većim bogatstvom nego poslovni titani Bill Gates, Buffett i osnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram