Zatvori
Tesla Model Y
Foto: Jorgen Hendriksen / Unsplash
PoslovniPuls
06/09/2024

Norveška: Udio električnih automobila u ukupnoj prodaji na korak do 100 posto

Prodaja električnih automobila u Norveškoj dostigla je 94 posto tržišnog udjela u kolovozu — što je novi svjetski rekord — pokazuju statistike objavljene u ponedjeljak. Električna vozila činila su 94,3 posto novih registracija automobila, objavila je Norveška cestovna federacija (OFV). Norvežani najviše kupuju Teslu Model Y - koji ima udio od 18,8 posto u ukupnoj prodaji, a slijede Hyundai Kona i Nissan Leaf.

Norvežani su u kolovozu kupili 10.480 novih električnih vozila, a od početka godine čak 68.435 električnih automobila.

U ostatku Europe visoke cijene i nedovoljna infrastruktura koče prodaju električnih vozila, dok je prodaja hibridnih modela, koji kombiniraju motore s unutarnjim izgaranjem s električnim baterijama, porasla.

Skandinavska zemlja, koja je veliki proizvođač nafte i plina, postavila je cilj da od 2025. godine prodaje samo vozila s nultom emisijom štetnih plinova, što je 10 godina prije cilja EU-a.

Zemlja nudi velikodušne porezne olakšice koje čine električne modele cjenovno konkurentnima.

"Nijedna zemlja na svijetu ne dolazi blizu Norveškoj u utrci za električne automobile," rekao je direktor OFV-a, Oyvind Solberg Thorsen.

"Ako se ovaj trend nastavi, uskoro ćemo biti na dobrom putu da postignemo naš cilj od 100 posto automobila s nultom emisijom do 2025. godine," dodao je.

U ostatku Europe - druga priča. Električni automobili činili su tek 12,1 posto novih automobila prodanih u EU u srpnju, iza benzinskih automobila s udjelom od 33,4 posto, punih hibrida s 32 posto i dizelskih automobila s 12,6 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram