Zatvori
Volkswagen ChatGPT
Foto: Volkswagen Group
PoslovniPuls
06/09/2024

ChatGPT stigao u nove Volkswagen automobile

Volkswagen je unaprijedio glasovnog asistenta u svojim automobilima, učinivši ga mnogo razgovorljivijim nego prije, zahvaljujući partnerstvu s OpenAI-jem i njihovom AI chatbotu ChatGPT. OpenAI-jev pomoćnik integriran je u VW vozila, kako je obećano na CES-u, uključujući najnovije Jetta modele i električne automobile.

ChatGPT predstavlja nadogradnju, a ne potpunu rekonstrukciju VW-ovog infotainment sustava. Chatbot se oslanja na dugogodišnjeg partnera VW-a za glasovnu umjetnu inteligenciju, Cerence, te platformu Cerence Chat Pro kako bi poboljšao postojeći VW-ov glasovni asistent Ida. Rezultat nadmašuje uobičajene funkcije poput navigacije i kontrole klime. Korištenjem OpenAI-jevog sustava, vozač može dobiti sve, od lokalnih prijedloga za zabavu do spontanih kvizova.

Volkswagenov nadograđeni glasovni asistent nudi intuitivnije korisničko iskustvo. Aktivira se frazama poput "Hello IDA" ili "Hello Volkswagen", ovisno o vozilu, a vozači i putnici sada mogu na opušteniji način komunicirati sa svojim automobilima. Ako Ida ne može pomoći, povezuje se s cloudom, gdje Cerence Chat Pro obrađuje upit. Ovaj sustav temeljen na oblaku koristi više baza podataka i izvora, uključujući ChatGPT, kako bi odgovorio na korisničke upite.

"Ponosi smo što surađujemo s Volkswagen grupom kako bismo njihovim vozačima pružili trenutnu vrijednost dok koriste generativnu umjetnu inteligenciju u pokretu," izjavio je Stefan Ortmanns, CEO Cerence-a. "Ove nove mogućnosti – koje će se i dalje dograđivati – čine glasovnog asistenta IDA informiranijim, sposobnijim i vrijednijim nego ikad te omogućuju sigurniju i ugodniju vožnju."

Jedan od važnih elemenata je kako glasovni asistent postupa s privatnošću podataka. Volkswagen je naglasio kako umjetna inteligencija nema pristup osjetljivim podacima vozila te da se svi podaci brišu odmah nakon korištenja. Većina Volkswagen modela iz 2025. uključivat će ovu uslugu kao besplatnu probnu verziju, dok će za druge biti potrebna pretplata na VW-ov Plus Speech s AI, dio Volkswagenovog Car-Net sustava. To se može promijeniti kako se ChatGPT bude integrirao u sve više VW vozila.

Glasovni asistenti su uobičajena značajka u modernim vozilima, ali VW vidi ChatGPT kao nešto više od pogodnosti. Naprednije rješenje od tradicionalnih glasovnih asistenata moglo bi privući one koji traže umjetnu inteligenciju sposobnu za prirodne razgovore tijekom vožnje. Iako Mercedes-Benz i drugi proizvođači automobila eksperimentiraju s ChatGPT-om i drugim modelima generativne umjetne inteligencije za svoje glasovne asistente, VW-ova rana implementacija mogla bi ga zadržati ispred u beskrajnoj utrci za osvajanje novih kupaca.

"Volkswagen ima dugu tradiciju demokratizacije tehnologija. Kao proizvođač za široku potrošnju, činimo ove tehnologije dostupnima velikom broju ljudi," objasnio je Kai Grünitz, član Upravnog odbora Volkswagena. "Integriranjem ChatGPT-a u pozadinski sustav našeg glasovnog asistenta sada nudimo vozačima priliku da svakodnevno koriste ovu umjetnu inteligenciju, čime dodatno naglašavamo inovativnost naših proizvoda."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram