Zatvori
Volvo električni automobil
Foto: Volvo
PoslovniPuls
05/09/2024

Volvo odustaje od potpune elektrifikacije

Volvo je u srijedu objavio kako odustaje od svog cilja da od 2030. proizvodi isključivo električna vozila, navodeći kako će u budućnsti i dalje nuditi neke hibridne modele.

Švedska tvrtka, čiji je najveći dioničar kineska kompanija Geely, kao i drugi proizvođači automobila, bilježe pad potražnje za električnim vozilima jer se kupci, zabrinuti zbog visokih cijena električnih automobila i (ne)dostupnosti punionica - okreću hibridima i vozilima s pogonom na fosilna goriva.

Volvo i drugi proizvođači električnih vozila također se pripremaju za učinke europskih carina na električne automobile proizvedene u Kini, što je potez koji slijedi slične mjere u Sjedinjenim Američkim Državama.

U izjavi, tvrtka je navela kako cilja da 90% do 100% globalne prodaje do 2030. bude sastavljeno od potpuno električnih vozila i plug-in hibrida, dok će se preostala ponuda odnositi na "prodaju ograničenog broja blagih hibridnih modela, ako bude potrebno."

Volvo očekuje kako će iduće godine prodaja elektičnih vozila i hibrida činiti 50 do 60 posto ukupne prodaje.

"Volvo Cars ostaje posvećen svojoj dugoročnoj ambiciji potpune elektrifikacije, a dugoročni investicijski plan i strategija proizvoda tvrtke i dalje su usmjereni prema potpuno električnim automobilima," stoji u priopćenju iz Volta.

Vozači su se prošle godine sve češće okretali hibridima zbog zabrinutosti u vezi s dometom električnih vozila i dostupnošću infrastrukture za punjenje. Hibridni modeli često su pristupačniji od svojih potpuno električnih kolega, pružajući potrošačima financijsku prednost u vrijeme visokih kamatnih stopa, piše Reuters.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram