Zatvori
NVIDIA logo
Foto: Mariia Shalabaieva / Unsplash
PoslovniPuls
04/09/2024

NVIDIA u jednom danu izgubila gotovo 300 milijardi dolara tržišne vrijednosti

Dionice američkog tehnološkog diva NVIDIA pale su za 9,5% u utorak, što predstavlja najveći dnevni pad tržišne vrijednosti jedne američke tvrtke ikada. Ovaj pad dogodio se uslijed šire rasprodaje na tamošnjem tržištu nakon objave slabih ekonomskih podataka, čime je splasnula optimističnost investitora prema umjetnoj inteligenciji.

Nvidia je izgubila 279 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, što je ozbiljan znak da investitori postaju skeptičniji prema novim tehnologijama umjetne inteligencije koje su bile glavni pokretač ovogodišnjih tržišnih dobitaka, piše Reuters.

Kolebanja oko AI-a pojavila su se nakon što je Nvidia prošle srijede objavila kvartalnu prognozu koja nije ispunila visoka očekivanja Wall Streeta.

"Toliko veliki iznos novca uložio se u tehnologiju i poluvodiče u posljednjih 12 mjeseci da je trgovina potpuno iskrivljena," rekao je Todd Sohn, strateg za ETF-ove u Strategas Securities.

Zabrinutost zbog sporih povrata od velikih ulaganja u AI tehnologije posljednjih je tjedana pogodila najvrjednije tvrtke na Wall Streetu, a dionice Microsofta i Alphabeta pale su nakon objave njihovih kvartalnih izvješća u srpnju.

"Neka nedavna istraživanja dovela su u pitanje hoće li prihodi od AI-a sami po sebi opravdati ovaj val kapitalnih ulaganja u njega. Prilikom procjene AI kapitalnih izdataka pojedinih tvrtki, investitori moraju razmotriti čine li oni najbolju upotrebu svojih bilanci i kapitala," napisali su stratezi BlackRocka u bilješci klijentima u utorak.

Na svojoj rekordnoj cijeni u srpnju, dionice Nvidije gotovo su se utrostručile u 2024. godini. Najnoviji gubici ostavljaju ih s i dalje impresivnim rastom vrijednosti od 118% od početka godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram