Zatvori
Yelp
Foto: Yelp
PoslovniPuls
04/09/2024

Nekoć popularni Yelp tuži Google zbog preferiranja vlastitih recenzija

Yelp je u srijedu podnio antimonopolsku tužbu protiv Googlea, optužujući ga za zloupotrebu svog tržišnog položaja moći kako bi dominirao lokalnim pretraživanjima i oglašavanjem.

Ova tužba dolazi nakon što je u kolovozu savezni sudac presudio kako je Google prekršio američke antimonopolske zakone svojim praksama u pretraživanju, što je otvorilo vrata za daljnje pravne akcije protiv tehnološkog giganta. Yelp, poznata platforma koja omogućuje korisnicima pisanje recenzija lokalnih tvrtki, već dugo izražava nezadovoljstvo Googleovom dominacijom na tržištu. U svojoj pritužbi, Yelp je naveo da je Google ograničavao njihov doseg otkako je odbio ponudu Googlea za kupnju njihove platforme.

"Naša tužba se bavi time kako Google, kao najveći čuvar pristupa informacijama, koristi svoju moć da uguši konkurenciju i zadrži korisnike unutar vlastitog ekosustava," napisao je Yelp na svom blogu u srijedu.

Nedavna presuda protiv Googlea na mogla bi značajno utjecati na način na koji Amerikanci dobivaju informacije putem interneta. Yelpova tužba predstavlja jednu od prvih pravnih akcija poduzetih nakon što je sudac Amit Mehta proglasio Google monopolistom.

Yelpova tužba, podnesena saveznom sudu u San Franciscu, tvrdi kako Google manipulira rezultatima pretraživanja kako bi promovirao svoje usluge lokalnog pretraživanja, čime svoje konkurente stavlja u podređen položaj. Google koristi svoj monopol kako bi prikazao sve relevantne podatke – od uputa do recenzija – unutar vlastite platforme, bez potrebe da korisnik posjeti vanjske izvore poput Yelpa.

Yelp nije jedini specijalizirani pružatelj usluga koji se osjeća ugroženim. U tužbi se spominju i druge tvrtke kao što su Expedia, Glassdoor i Zillow, koje su također navedene kao prijetnje Googleovoj dominaciji na tržištu.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram