Zatvori
Poslovno odijelo
Foto: Jonathan Francisca / Unsplash
PoslovniPuls
04/09/2024

Amerikanci poslovni neuspjeh vide kao "znak časti", a Europljani ga ne opraštaju

Istaknuti osnivač tehnoloških tvrtki, Britanac Dan Wagner, a koji je prodao svoje tvrtke za stotine milijuna dolara, kaže da američki investitori poslovni neuspjeh vide kao "znak časti", dok u Europi neuspjeh često znači da možete završiti na "smetlištu".

Wagner je započeo svoju karijeru kao prodavač hi-fi uređaja u Londonu prije nego što je osnovao nekoliko poslovnih poduhvata.

Među njima su Maid, jedna od prvih online IT tvrtki koju je osnovao 1984. godine, a 1994. godine je uvrštena na burzu, čime je postao najmlađi direktor tvrtke koja je kotirala na londonskoj burzi.

Međutim, još jedna Wagnerova tvrtka, Powa Technologies, mobilna e-commerce tvrtka, koju je pohvalio bivši britanski premijer David Cameron i koja je bila britanski "jednorog", neslavno je propala 2016. godine, piše Tech.eu.

"Europsko tržište rizičnog i privatnog kapitala fantastično se razvilo u posljednjih 40 godina. Sjećam se kada sam 1984. godine pokušavao prikupiti novac za Maid, svoju prvu tvrtku, ljudi su me ismijali, kada sam imao 20 godina. Sada postoji pravo tržište kapitala koje financira poduzetnike sa sjajnim idejama u tehnologiji ili bilo čemu drugome i daje im priliku da uspiju", kaže Wagner.

"Međutim, razina kapitala koja je dostupna u SAD-u znatno je veća, razina razumijevanja u Sjedinjenim Državama je znatno sofisticiranija. I poduzetnici, koji su doživjeli neuspjeh kao što sam ja, zapravo dobivaju neku vrstu znaka časti, gotovo kao 'neuspjeh ti je donio mnoge lekcije, Dan'. Dok ovdje, mislim ako doživiš neuspjeh, posebno kad si u srednjim pedesetim godinama - gotov si. Nemaš više nikakvu vrijednost", razočaran je Wagner.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram