Zatvori
Uber znak na zgradi
Foto: Jon Tyson / Unsplash
PoslovniPuls
02/09/2024

Uber ulaže u tehnologiju samovozećih automobila za primjenu na svojoj platformi

Uber je najavio ulaganje u britanski startup za tehnologiju autonomne vožnje, Wayve. Iznos ulaganja nije objavljen, ali je već poznato kako će Uberovo ulaganje biti dodatak već postojećoj investiciji od 1,05 mlrd. dolara, koju su osigurali SoftBank, NVIDIA i Microsoft.

Wayve, osnovan 2017. godine, specijalizira se za tehnologiju Embodied AI, koja integrira umjetnu inteligenciju u robote i vozila kako bi transformirala način na koji strojevi percipiraju, interpretiraju i uče iz ljudskog ponašanja u stvarnim okruženjima.

Tehnološki paket ovog startupa uključuje alate za učenje flote, podatkovnu infrastrukturu, evaluaciju i simulaciju, dizajnirane za poboljšanje AI modela korištenjem podataka iz stvarnog svijeta i simuliranih podataka.

Uz Uberovu podršku, Wayve planira ubrzati suradnju s globalnim proizvođačima originalne opreme (OEM-ima) kako bi unaprijedio cestovne automobile s naprednim sustavima pomoći vozačima i automatiziranim voznim sposobnostima.

Osim toga, Wayve radi na razvoju skalabilnih autonomnih vozila razine 4 za potencijalnu buduću upotrebu na Uberovoj platformi.

Wayveov pristup autonomnim vozilima (AV) oslanja se na AI tehnologiju bez prethodnog mapiranja, koja omogućuje vozilima da funkcioniraju bez geografski ograničenih područja.

Partnerstvo između Ubera i Wayvea moglo bi dovesti do toga da vozila s Wayveovom tehnologijom postanu dostupna globalnoj korisničkoj bazi Ubera.

Suosnivač i CEO Wayvea, Alex Kendall, izjavio je: “Wayve razvija ‘univerzalnu’ vozačku umjetnu inteligeciju koja može omogućiti sve razine automatizacije vožnje u bilo kojoj vrsti vozila, bilo gdje u svijetu.

"Uzbuđen sam što udružujemo snage s Uberom, najvećom platformom mobilnosti na svijetu, kako bismo masovno povećali učenje naše AI flote, osiguravajući da naša AV tehnologija bude sigurna i spremna za globalnu primjenu u Uberovoj mreži. Zajedno smo uzbuđeni što ćemo surađivati s automobilskim OEM-ima kako bismo potrošačima što prije donijeli tehnologiju autonomne vožnje."

“Uber i Wayve dijele viziju o ponovnom osmišljavanju budućnosti urbane mobilnosti. Wayveov napredni pristup Embodied AI-u ima veliki potencijal dok radimo prema svijetu u kojem su moderna vozila dijeljena, električna i autonomna. Oduševljeni smo što smo uključili Wayve kao partnera za suradnju s proizvođačima automobila dok nastavljamo graditi Uber kao najbolju mrežu za autonomna vozila", rekao je CEO Ubera, Dara Khosrowshahi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram