Zatvori
Električni automobil na punjaču
Foto: Ernest Ojeh / Unsplash
PoslovniPuls
02/09/2024

Europljani i dalje izbjegavaju električne automobile

Rast tržišta električnih vozila u Europskoj uniji usporio je značajno. U srpnju ove godine, broj novoregistriranih električnih automobila diljem EU smanjio se za 11 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok je u Njemačkoj zabilježen još drastičniji pad od 37 posto. Udruženje industrije ACEA zabilježilo je pad prodaje u dvanaest zemalja članica EU, navodi Deutsche Welle.

Unatoč ovim podacima, ukupna registracija novih automobila, bez obzira na pogonski sustav, povećala se na 852.051 vozilo, što je rast od 0,2 posto u odnosu na srpanj prošle godine. Međutim, tržišni udio električnih automobila smanjio se s 13,5 na 12,1 posto.

Constantin Gall, stručnjak za mobilnost iz globalne konzultantske tvrtke EY (Ernst and Young GmbH), ističe kako "rast elektromobilnosti stagnira - ne samo u Njemačkoj". Prema njemu, glavni razlog za usporavanje kupovine električnih vozila je njihova visoka cijena. U državama gdje postoji značajna financijska potpora, prodaja napreduje, dok u zemljama s manjkom subvencija kupci radije biraju jeftinije automobile s unutarnjim sagorijevanjem.

Primjer Njemačke to jasno ilustrira: ukidanje ekoloških poticaja značajno je smanjilo prodaju električnih automobila. Ova vozila dobro se prodaju jedino u državama s visokim državnim subvencijama, kao što su skandinavske zemlje.

U Danskoj električna vozila čine već 52 posto tržišta, dok u Švedskoj taj udio iznosi 34 posto. Slično je i u zemljama Beneluksa, gdje Belgija, Nizozemska i Luksemburg bilježe tržišni udio električnih automobila od oko 30 posto, zahvaljujući državnim poticajima.

U većini drugih zemalja Europske unije, električna vozila ostaju izbor za uski krug kupaca. Gall iz EY-a naglašava da je u srpnju u 15 zemalja EU tržišni udio električnih automobila bio ispod 10 posto. U Njemačkoj je taj udio tek 13 posto, dok u zemljama istočne i jugoistočne Europe električni automobili čine skromnih 4,3 posto tržišta. "Tržišni udjeli su minimalni, i malo toga ukazuje na značajnu promjenu u skoroj budućnosti," kaže Gall.

Ova situacija predstavlja veliki izazov za automobilsku industriju, koja sada mora prilagoditi svoje ambiciozne planove u vezi s električnim vozilima i prihvatiti produženi period koegzistencije s vozilima na unutarnje sagorijevanje.

Automobilski stručnjaci smatraju da će prilagodba biti skupa, a poboljšanje situacije očekuje se tek na srednji rok. Gall zaključuje kako će se širenje tržišta električnih vozila dogoditi tek kada na tržište dođu cjenovno pristupačniji modeli, što će privući širu bazu kupaca.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram