Zatvori
Telegram osnivač, Pavel Durov
Foto: TechCrunch / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
29/08/2024

Napokon otkriveno zbog čega je u Francuskoj uhićen osnivač Telegrama

Nakon što je proveo četiri dana u policijskom pritvoru, osnivač i izvršni direktor aplikacije za razmjenu poruka Telegram, Pavel Durov, stavljen je pod službenom istragom pravosudnih organa u Francuskoj zbog širokog spektra kaznenih optužbi.

Također je pušten iz pritvora uz uvjet da ne napušta francuski teritorij tijekom istrage. Jamčevina iznosi 5 milijuna eura uz obvezu javljanja u nadležnu policijsku postaju dva puta tjedno.

U utorak je sud nadležan za istragu — kazneni sud u Parizu — podijelio popis optužbi koje su dovele do Durovljevog uhićenja 24. kolovoza, nakon što je sletio svojim privatnim avionom na francuski aerodrom Le Bourget.

Glavne optužbe uključuju optužbe za vođenje tvrtke koja je sudjelovala u pohranjivanju i distribuciji materijala za seksualno zlostavljanje djece (CSAM), olakšavanju trgovine drogom te olakšavanju organizirane prijevare i drugih nezakonitih transakcija. Također se suočava s optužbama koje se odnose na registraciju Telegramovih kriptografskih značajki, među ostalim kaznenim prijavama, prenosi TechCrunch.

U izjavi, pariška tužiteljica Laure Beccuau potvrdila je sve optužbe i izjavila kako istraga protiv Durova napreduje. Činjenica da je Durov stavljen u službenu istragu znači da se službeno sumnja u ono za što je optužen.

U francuskom pravosudnom sustavu, stavljanje pod službenu istragu je nužan proceduralni korak kako bi se slučaj mogao iznijeti na suđenje. Međutim, to ne znači da je suđenje sigurno ili izvjesno. Ako pravosudne vlasti odluče da nemaju dovoljno jak slučaj, istraga bi mogla biti obustavljena prije nego što dođe do suda.

"Gotovo potpuni neuspjeh Telegrama da odgovori na pravosudne zahtjeve došao je pod povećalo odjela za kibernetički kriminal (J3) nacionalnog suda za organizirani kriminal (JUNALCO) u uredu pariškog javnog tužitelja, osobito od nacionalnog ureda za maloljetnike (OFMIN)", navodi Beccuau.

"Kada su konzultirani, drugi francuski istražni odjeli i uredi javnih tužitelja, kao i različiti Eurojustovi partneri, osobito belgijski, podijelili su isto opažanje. To je navelo JUNALCO da otvori istragu o mogućoj kaznenoj odgovornosti rukovoditelja Telegrama," dodala je Beccuau.

Nakon toga — u veljači 2024. — pariški sud otvorio je preliminarnu istragu i postavio OFMIN za voditelja istrage. Centar za borbu protiv kibernetičkog kriminala (C3N) i Nacionalni ured za suzbijanje prijevara (ONAF) kasnije su preuzeli istragu.

Ovaj izvještaj potvrđuje ranije pisanje Politico-a u kojem se navodi da su za Durova problemi započeli zasebnom istragom usmjerenom na seksualno zlostavljanje djece. Prema novinarima Politica, koji su imali uvid u dokumente iz te istrage, osumnjičenik je rekao istražiteljima da su koristili Telegram kako bi namamili maloljetne djevojke da pošalju "samoproizvedenu dječju pornografiju". Zatim su prijetili da će CSAM objaviti na društvenim mrežama.

Također je izviješteno da su kao dio ovog slučaja francuske vlasti poslale zahtjev Telegramu da identificira osumnjičenika. No, tvrtka je ignorirala zahtjev — što je dovelo do preliminarne istrage o njezinoj nespremnosti da surađuje s organima vlasti u ovom kaznenom predmetu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram