Zatvori
BYD automobil volan
Foto: Mohammad Fathollahi / Unsplash
PoslovniPuls
29/08/2024

BYD-ovi električni automobili pronaći će put do europskih kupaca preko Mađarske i Turske

Kineski automobilski div BYD intenzivira svoje napore za širenje izvan granica Kine, unatoč sve većim carinama na kineska električna vozila na Zapadu. Istodobno, bilježi značajan poslovni uspjeh. U prvih šest mjeseci ove godine, BYD je ostvario rast dobiti od 24%, dok su prihodi porasli za 16%.

Sa sjedištem u Shenzhenu i kotiranim na burzi u Hong Kongu, BYD je vodeći proizvođač električnih vozila u Kini.

U prvoj polovici ove godine, BYD je ostvario neto dobit od 1,91 milijardu dolara, što predstavlja povećanje od 24,4% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Prihodi su porasli za 15,8% i dosegnuli 42,3 milijarde dolara.

Ovaj rast potaknut je snažnom potražnjom za električnim vozilima BYD-a, kako u Kini, tako i u inozemstvu.

Kineske vlasti planiraju da će do 2035. godine većina prodanih vozila u zemlji biti električna ili hibridna. Već u srpnju ove godine, prodaja ovih vozila činila je više od polovice ukupne prodaje automobila u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

U Kini, prodaja električnih vozila je u početku bila poticana subvencijama, koje su ukinute krajem 2022. godine.

Europska unija tvrdi da kineske državne subvencije daju kineskim proizvođačima nepravednu prednost, što narušava tržišnu konkurenciju i ugrožava konkurentnost europskih proizvođača. Zbog toga je Bruxelles ovog ljeta uveo privremene dodatne carine na kineska električna vozila, koje bi prema postojećem prijedlogu trebale iznositi 36,3%. Ukoliko se dogovor s Pekingom ne postigne do listopada, te carine će postati trajne.

U međuvremenu, SAD je u svibnju najavio povećanje carina na kineska električna vozila na 100%, dok su slične mjere nedavno najavljene i u Kanadi, gdje se Kina optužuje za nepridržavanje međunarodnih standarda u područjima poput zaštite okoliša i radnih prava.

Unatoč ovim izazovima, BYD nastavlja s ambicioznim planovima za širenje u inozemstvu, uključujući planove za otvaranje tvornica u Mađarskoj i Turskoj.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram