Zatvori
Xpeng
Foto: Xpeng
PoslovniPuls
28/08/2024

Tesla je dobio još jednog ozbiljnog kineskog konkurenta

Dionice kompanije Xpeng zabilježile su rast nakon što je ova kineska kompanija specijalizirana za proizvodnju električnih vozila predstavila svoju novu marku Mona, usmjerenu na masovno tržište, s početnom cijenom od samo 16.812 američkih dolara, što je znatno niže od cijene Teslinog Modela 3. Xpeng je također objavio kako je za svoj električni coupe Mona M03 zabilježio više od 10.000 narudžbi u roku od samo 52 minute nakon službenog predstavljanja u Pekingu.

Dionice Xpenga, koje se izlistane na američkom tržištu, skočile su u utorak za 6,5% tijekom trgovanja u New Yorku, dok su u Hong Kongu u srijedu ujutro porasle za gotovo 2%.

"Uz vozila koja koštaju manje od 20.000 dolara, Kina dodatno učvršćuje svoju ulogu globalnog središta automobilske industrije", izjavio je Michael Dunne, osnivač i izvršni direktor konzultantske firme Dunne Insights u razgovoru za CNBC.

"Kina može proizvoditi automobile po nižim cijenama nego bilo koja druga zemlja na svijetu," dodao je Dunne.

I dok dionice Xpeng-a rastu, dionice Tesle su u utorak pale za gotovo 2%.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram