Zatvori
Klarna aplikacija
PoslovniPuls
28/08/2024

Švedski fintech Klarna planira dramatično smanjenje radnih mjesta zbog AI-a

Švedski fintech Klarna danas je objavio kako bi u budućnosti mogao prepoloviti broj zaposlenih na oko 2.000 koristeći tehnologiju umjetne inteligencije (AI). Iz Klarne kažu kako njihov AI asistent sada obavlja posao za 700 (ljudskih) zaposlenika, smanjujući vrijeme potrebno za rješavanje problema s 11 minuta na samo dvije minute.

Izvještavajući o rezultatima za prvu polovicu godine, osnivač i izvršni direktor Klarne, Sebastian Siemiatkowski, rekao je za Financial Times kako bi Klarna mogla smanjiti broj zaposlenih na oko 2.000 u narednim godinama. Klarna je već smanjila broj zaposlenih s 5.000 na 3.800 u proteklih 12 mjeseci.

"Ne samo da možemo učiniti više s manje zaposlenih, već možemo učiniti puno više s manje. Interno, govorimo o brojci od 2.000 zaposlenika. Ne želimo postavljati specifičan rok za to."

Osnivač Klarne je otvoreno govorio o prednostima AI tehnologije, dok je također priznao njezine implikacije na društvo. Tehnološka tvrtka, najpoznatija po svom buy-now-pay-later poslovnom modelu, uvela je zabranu zapošljavanja u cijeloj organizaciji, osim za softverske inženjere.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram