Zatvori
Rad na računalo - crno bijelo
Foto: David Rangel / Unsplash
PoslovniPuls
28/08/2024

Cyber kriminal njemačkim tvrtkama stvorio gubitke od gotovo 300 milijardi eura

Cyber kriminal i drugi oblici sabotaže njemačke su tvrtke prošle godine koštali oko 267 milijardi eura, što je porast od 29% u odnosu na prethodnu godinu, prema istraživanju objavljenoj u srijedu.

Industrijska udruga Bitkom anketirala je oko 1.000 tvrtki iz svih sektora i otkrila kako 90% tvrtki očekuje više kibernetičkih napada u sljedećih 12 mjeseci, dok preostalih 10% očekuje istu razinu napada, prenosi Reuters.

Oko 70% ciljanih tvrtki pripisalo je napade organiziranom kriminalu, pokazalo je istaživanje, dodajući da je 81% tvrtki prijavilo krađu podataka, uključujući podatke o korisnicima, pristupne podatke i lozinke, kao i intelektualno vlasništvo poput patenata.

Oko 45% tvrtki izjavilo je da je barem jedan cyber napad došao iz Kine, dok napadi pripisani Rusiji zauzimaju drugo mjesto s 39%.

"Prijetnja njemačkom gospodarstvu se pogoršava", rekao je predsjednik Bitkoma Ralf Wintergerst, dodajući da njemačke tvrtke moraju pojačati zaštitne mjere.

Porast napada potaknuo je tvrtke da dodijele 17% svog IT proračuna za digitalnu sigurnost, što je porast u odnosu na 14% iz prošle godine, ali samo 37% tvrtki priznaje je da imaju hitni plan za reagiranje na sigurnosne incidente u svom opskrbnom lancu, pokazalo je istraživanje Bitkoma.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram