Zatvori
Društvene mreže - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
27/08/2024

Malezija najavila "rat" globalnim tehnološkim kompanijama

Globalne tehnološke kompanije moraju poštivati lokalne zakone kako bi nastavile poslovati u Maleziji, rekao je ministar komunikacija Fahmi Fadzil nakon što je industrijska grupa pozvala vladu da odgodi plan prema kojem bi društvene mreže trebale podnijeti zahtjev za lokalnu regulatornu licencu.

Azijska internetska koalicija (AIC) - čiji su članovi tehnološki giganti poput Googlea, Meta-e i X-a - uputila je taj poziv u otvorenom pismu malezijskom premijeru Anwaru Ibrahimu, navodeći nedostatak jasnoće oko predloženih propisa.

Fadzil je izjavio kako je vlada spremna razgovarati s AIC-om i drugim industrijskim grupama o predloženim propisima, ali nije imala planove za odgodu njihove provedbe, koja je usmjerena na suzbijanje rastućeg kibernetičkog kriminala.

Prema planu, društvene mreže i komunikacijske platforme s više od osam milijuna korisnika bit će obvezne pribaviti licencu i mogu se suočiti s pravnim postupcima ako to ne učine do 1. siječnja 2025. godine.

"Velike tehnološke kompanije su velike, ali naši zakoni su veći. Ako žele poslovati u Maleziji, moraju poštovati i pridržavati se naših zakona," rekao je Fahmi novinarima, dodajući da su raniji sastanci s predstavnicima društvenih mreža o tom planu bili pozitivni, prenosi Reuters.

Pismo AIC-a, koje je izvorno datirano 23. kolovoza, uklonjeno je s njihove web stranice kasno u ponedjeljak. Tvrtka za prijevoz Grab, koja je također član te grupe, izjavila je istoga dana da nije bila konzultirana o sadržaju pisma.

Nova verzija pisma, datirana 26. kolovoza, kasnije je objavljena na web stranici AIC-a s nekoliko uklonjenih rečenica, uključujući referencu na to da je vladin plan "neizvediv" za tehnološke kompanije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram