Zatvori
Uber
Foto: Uber
PoslovniPuls
26/08/2024

Uber kažnjen jer je podatke o EU vozačima slao u SAD

Globalna platforma za prijevoz Uber kažnjena je s 290 milijuna eura u Nizozemskoj zbog slanja osobnih podataka europskih taksista/vozača u Sjedinjene Američke Države, što je u suprotnosti s pravilima EU-a, objavila je u ponedjeljak nizozemska agencija za zaštitu podataka (DPA).

Uber je u međuvremenu prekinuo s tom praksom, dodaje DPA.

"Ova pogrešna odluka i izvanredna kazna potpuno su neopravdane. Uberov proces prijenosa podataka preko granica bio je u skladu s GDPR-om tijekom trogodišnjeg razdoblja velike nesigurnosti između EU-a i SAD-a. Uložit ćemo žalbu i ostajemo uvjereni da će prevladati zdrav razum", rekao je glasnogovornik Ubera Caspar Nixon u razgovoru za Reuters.

"Uber je prenio osobne podatke europskih taksista u Sjedinjene Države i nije ih adekvatno zaštitio," navodi DPA. "To predstavlja ozbiljno kršenje Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR)," dodali su.

Istraga je pokrenuta nakon pritužbe francuskih taksista.

Francuska nacionalna agencija za zaštitu podataka CNIL u zasebnoj izjavi navela je kako je surađivala sa svojim kolegama u Nizozemskoj, gdje Uber ima svoju glavnu europsku bazu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram