Zatvori
Haas Formula 1
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
26/08/2024

Ruska tvrtka zbog dugovanja blokirala Formula 1 bolide na VN Nizozemske

Formula 1 momčad Haas našla se u nezavidnoj situaciji. Naime, zbog (ne)povrata novca bivšem sponzoru, ruskoj kompaniji Urakali, Haas nije mogao svoje bolide i opremu izvesti van trkaće staze.

Ruska tvrtka je preko suda zatražila zapljenu imovine F1 tima.

Automobili i oprema su procijenjeni uz prisutnost sudskih izvršitelja i policije u pit-laneu u Zandvoortu u četvrtak navečer nakon što je Uralkali prošlog mjeseca tvrdio da je Haas propustio ispoštovati rok za povrat novca iz otkazanog sponzorskog ugovora.

Nakon saslušanja na švicarskom arbitražnom sudu u lipnju, presuđeno je da Haas treba vratiti Urakali-u dio sponzorskog novca uplaćenog za 2022. godinu, prije nego što je njihov glavni sponzorski ugovor otkazan zbog ruske invazije na Ukrajinu. Također, tvrtki je obećan i bolid Formule 1.

Iako je sud naveo kako je Haas imao pravo raskinuti ugovor, također je rekao da američki tim može zadržati samo dio od 13 milijuna dolara uplaćenih za tu sezonu, piše Motorsport.

Vlasnik momčadi, američki poduzetnik Gene Haas je u nedjelju popodne rekao kako je "sve sada riješeno".

Iako je dogovoreno da Haas može normalno sudjelovati na Velikoj nagradi Nizozemske, oprema tima ne može napustiti Nizozemsku jer sudski nalog ostaje na snazi.

"Haas u potpunosti namjerava platiti Urakali-u sve iznose koji su dospjeli prema arbitražnoj presudi, i nema spora oko iznosa koji se duguju. Haas surađuje sa svojim odvjetnicima kako bi osigurao da uplata bude u skladu sa svim relevantnim američkim, EU, britanskim i švicarskim sankcijama i propisima. Nastavit ćemo surađivati s Urakali-jem u nadolazećim danima kako bismo ovo pitanje konačno riješili."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram