Zatvori
Bitcoin
Foto: Sketchepedia / Freepik
PoslovniPuls
26/08/2024

Kripto kompanije najveći su korporativni donatori na predstojećim američkim izborima

Kripto tvrtke su jedni od najvećih političkih donatora na predstojećim američkim izborima, daleko ispred ostalih, te čine gotovo polovicu korporativnog novca uloženog u ovogodišnju "utrku" za američkog presdjednika, pokazuju podaci neprofitne organizacije za zaštitu prava potrošača Public Citizen.

Financiranje uglavnom dolazi od dviju tvrtki — Coinbasea i Ripplea — koje usmjeravaju novac u super PAC-ove kao što je Fairshake PAC, koji je posvećen "podizanju pro-kripto kandidata i napadu na skeptike prema kriptu", prema podacima Public Citizena.

Korporacije nemaju ograničenja na iznos novca koji mogu donirati političkim kandidatima.

Kripto industrija posebno je pojačala ulaganja za izbore 2024. godine, nakon doprinosa koje je dala za izbore 2020. kada je Sam Bankman Fried još uvijek bio njezino zaštitno lice.

"(Kripto) industrija vjeruje da su ovi izbori egzistencijalni," rekla je Veronica McGregor, glavna pravnica kripto startupa Exodus. "Bez obzira na to tko dođe na vlast, promjene moraju uslijediti kako bi naša industrija napredovala na pravi način."

Na bitcoin konferenciji 2024. u Nashvilleu u veljači, Trump — koji je 2019. godine nazvao bitcoin "vrlo nestabilnim i temeljenim na zraku" — izjavio je kako će iznijeti plan "kako bi osigurao da Sjedinjene Države postanu kripto prijestolnica planete i bitcoin supersila svijeta." Trump je već dobio podršku nekoliko kripto entuzijasta, uključujući svog potpredsjedničkog kandidata JD Vancea, koji posjeduje najmanje 250.000 dolara u bitcoinu.

S druge strane, kandidatkinja demokratske stranke, Kamala Harris, je opreznija u svojoj podršci kripto industriji. "Podržat će politike koje osiguravaju da nove tehnologije i takva vrsta industrije mogu nastaviti rasti," rekao je jedan od njezinih savjetnika za kampanju za Bloomberg.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram