Zatvori
Tesla automobil
Foto: Tobias Flyckt / Unsplash
PoslovniPuls
26/08/2024

Kanada uvodi uvozne carine koje će najviše pogoditi američku Teslu

Nakon sličnog poteza iz SAD-a, kanadska vlada je danas objavila kako uvodi carinu od 100% na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini, javlja Reuters.

Premijer Justin Trudeau također je u ponedjeljak najavio da će biti uvedena carina od 25% na kineski čelik i aluminij.

"Akteri poput Kine odlučili su sebi dati nepravednu prednost na globalnom tržištu," rekao je Trudeau na sastanku vlade u Halifaxu.

Trudeauova vlada započela je 30-dnevne konzultacije o ovom pitanju ranije ovog ljeta kako bi se suprotstavila onome što je zamjenica premijera Chrystia Freeland opisala kao očigledan pokušaj kineskih kompanija da stvore globalni višak ponude.

Kanadski potez dolazi nekoliko tjedana nakon što su Sjedinjene Američke Države i Europska komisija najavile planove za uvođenje viših carina na uvoz električnih automobila iz Kine.

Trenutno su jedina električna vozila proizvedena u Kini, a koja se uvoze u Kanadu, Tesla automobili, proizvedeni u tvornici kompanije u Šangaju.

Freeland je izjavila kako će Kanada djelovati u suradnji sa svojim saveznicima u Sjedinjenim Američkim Državama i Europskoj uniji, s obzirom na to da Sjeverna Amerika ima integrirani automobilski sektor. Freeland je također naglasila kako će tanišnja vlada osigurati da Kanada ne postane odlagalište kineskog "viška ponude".

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je ranije da subvencije kineske vlade za električna vozila i druge potrošačke proizvode osiguravaju da kineske kompanije ne moraju ostvarivati profit, što im daje nepravednu prednost u globalnoj trgovini, prenosi Reuters.

Kineske kompanije mogu prodavati električna vozila po cijeni od samo 12.000 dolara. Kineske tvornice solarnih ćelija te čelika i aluminija imaju dovoljno kapaciteta da zadovolje veliki dio svjetske potražnje, pri čemu kineski dužnosnici tvrde kako njihova proizvodnja održava niske cijene i doprinosi zelenoj tranziciji.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram