Zatvori
Nezaposlenost
PoslovniPuls
23/08/2024

Rast stope registrirane nezaposlenosti

Stopa registrirane nezaposlenosti porasla je s povijesno niskih 4,7% u lipnju na 4,8% u srpnju 2024.

U skladu je to mjesečnim rastom registriranih nezaposlenih osoba (+3,5%) uz skromniji rast aktivnog stanovništva (+1,1% u odnosu na lipanj). Aktivno stanovništvo brojilo je na kraju srpnja 1.827.488 osoba, dok je broj registriranih nezaposlenih iznosio 87.798 osoba.

Na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj 2023. godine, registrirana stopa nezaposlenosti niža je za 0,9 postotnih bodova. Smanjenje stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je godišnjeg pada broja registriranih nezaposlenih (-15,4%) uz rast broja aktivnog stanovništva (+1,1% godišnje).

S druge strane, prema privremenim podacima DZS-a o kretanju zaposlenosti, broj zaposlenih iznosio je u srpnju dosad najvećih 1.739.690 osoba, što je povećanje za 2,1% na godišnjoj razini. Od toga se 1.489.213 osoba ili 85,6% odnosilo na zaposlene u pravnim osobama, 232.598 osoba ili 13,4% na zaposlene u obrtu i slobodnim profesijama i 17.879 osoba ili 1,0% na osiguranike poljoprivrednikem, javljaju RBA analitičari.

Promotrimo li kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u (od kategorija sa značajnijim udjelom), u srpnju je najsnažniji rast na mjesečnoj razini zabilježen u Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+7,4%), a slijede Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti te Prijevoz i skladištenje (obje po +1,2%). Najveći pad evidentiran je u Obrazovanje (-1,1%), što je očekivano uzimajući u obzir kraj školske godine.

Najsnažnija godišnja stopa rasta zabilježena je u Građevinarstvu (+5,8%), a slijede Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+3,9%), Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (+3,8%), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (+2,6%). U suprotnom smjeru ponajviše je djelovala Prerađivačka industrija (-1,4%), a zamjetnije smanjenje bilježi i Poslovanje nekretninama (-1,1%). Kontinuirano smanjenje u Financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (-0,7%) posljedica je konsolidacije i strukturnih promjena u djelatnosti.

"S približavanjem jesenskih mjeseci očekujemo povratak određenog dijela sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih što će vratiti registriran broj nezaposlenih na više razine, nakon što je isti u lipnju spušten na dosad najnižu zabilježenu razinu. Zbog prisutne sezonalnosti na tržištu rada, u kolovozu je moguć nastavak blagog rasta broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini koji uobičajeno traje do siječnja. Međutim, trend smanjenja nezaposlenih na godišnjoj razini nastaviti će se po solidnim stopa do kraja godine", stoji u komentaru RBA analitičara.

Prema posljednjim podacima EIZG-a, OVI indeks* je pokazao da je u srpnju blago smanjena potražnja za radom u odnosu na lipanj (pad indeksa za 0,9%). Ipak, na godišnjoj razini ostvaren je rast za 1,6%, najviše od listopada 2023. U prvih sedam mjeseci pad je iznosio 3,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a prema izvješću, na to su vjerojatno imale utjecaj promjene u obrascima zapošljavanja radnika u turističkim djelatnostima, zaključuje se u analizi RBA analitičara.

*Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram