Zatvori
Taxi
Foto: Luke Stackpoole / Unsplash
PoslovniPuls
23/08/2024

Na Uberovu platformu stižu GM-ovi samovozeći taksiji

Cruise, podružnica General Motorsa koja se bavi autonomnim vozilima, objavila je da je potpisala višegodišnje partnerstvo s platformom za usluge prijevoza Uber, a kako bi u 2025. godini omogućila korištenje svojih robotaksija na Uberovoj platformi, navodi TechCrunch.

Cruise nije precizirao kada će točno korisnici vidjeti njihova vozila na Uberovoj platformi, ali glasnogovornik kompanije je za TechCrunch rekao da će ovo partnerstvo uslijediti nakon ponovnog pokretanja Cruiseove usluge autonomnih vozila.

Ova najava daje novi pokazatelj da se Cruise priprema ponovno uvesti svoje robotaksije na javne ceste nakon što je jedno od njihovih vozila prošlog listopada udarilo pješaka (vozilo kojim je upravljao čovjek prvo je udarilo pješaka, gurnuvši ga na put robotaksija.), piše TechCrunch. Najava također slijedi nedavne komentare Uberovog izvršnog direktora Dare Khosrowshahija, koji je pozicionirao tvrtku kao idealnog partnera za kompanije koje se bave autonomnim vozilima i žele komercijalizirati svoje usluge.

Prije incidenta vezanog uz sigurnost — koji je rezultirao gubitkom dozvole za autonomnu vožnju u Kaliforniji i potpunim gašenjem poslovanja u SAD-u — Cruise je ubrzano širio svoje poslovanje na nove teritorije. Cruise je naplaćivao autonomne vožnje u San Franciscu, Austinu, Houstonu i Phoenixu, a također je započeo testiranje vožnje bez vozača u Miamiju.

Tvrtka također surađuje s regulatorima dok radi na ponovnom pokretanju. Ranije danas, Cruise je najavio da povlači svoju flotu od 1.194 autonomna vozila kako bi riješio saveznu istragu sigurnosti vezanu uz problem s neočekivanim kočenjem. U lipnju je Cruise pristao platiti kaznu od 112.500 dolara kalifornijskim regulatorima zbog nepravilnog komuniciranja u vezi s incidentom prošle jeseni. Ovo nagodba stavila je Cruise u poziciju da ponovno pokrene svoje poslovne operacije diljem SAD-a.

Uber će vjerojatno u nadolazećim tjednima i mjesecima objaviti još sličnih partnerstava. Tvrtka je nedavno potpisala ugovor s kineskim startupom za električna vozila BYD kako bi na platformu dovela 100.000 novih električnih vozila na tržišta izvan SAD-a. Dvije tvrtke kažu da će surađivati na “budućim autonomnim vozilima BYD-a” koja će biti implementirana na Uberovu platformu. BYD se u lipnju obvezao na ulaganje od 14 milijardi dolara u tehnologiju autonomnih vozila, piše TechCrunch.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram