Zatvori
Xiaomi SU7
Foto: Xiaomi
PoslovniPuls
22/08/2024

Xiaomi otkrio koliko novca gubi na proizvodnji svoje električne limuzine

Kineski tehnološki div Xiaomi, poznat po proizvodnji pametnih telefona, privukao je veliku pažnju u ožujku kada je njegov prvi električni automobil rasprodan s gotovo 90.000 prednarudžbi u roku od jednog dana od lansiranja.

Njegov novi automobilski odjel prijavio je prilagođeni gubitak od 252 milijuna dolara za drugo tromjesečje koje je završilo 30. lipnja — što je bilo prvo tromjesečje u kojem su isporučivali vozila, navodi se u nerevidiranim rezultatima koje je kompanija objavila u srijedu, piše BusinessInsider.

Xiaomi je tako isporučio 27.307 primjeraka električnog automobila SU7 u drugom tromjesečju, što znači da je, u prosjeku, gubio 9.200 dolara po svakom automobilu. Cijena osnovnog modala SU7 iznosi 215.900 juana, odnosno oko 30.000 dolara.

Ipak, iz vodska kineske kompanije već neko vrijeme kažu kako će segmentu električnih automobila trebati neko vrijeme da postane profitabilan, a izvršni direktor Lei Jun spomenuo je još u travnju da se njihov električni automobil prodaje s gubitkom, iako nije naveo koliko iznosi taj gubitak.

Analitičari Citibanka očekuju kako će Xiaomi ostvariti dobit tek nakon što dostigne godišnju prodaju od 300.000 do 400.000 vozila.

Xiaomi upravlja jednom tvornicom za proizvodnju električnih vozila, koju su sami izgradili. Od lipnja, tvornica radi u dvostrukoj smjeni kako bi mjesečne isporuke premašile brojku od 10.000 automobila.

"Obujam poslovanja Xiaomi EV-a trenutno je relativno mali, dok je automobilska industrija tipična industrija s ekonomijama razmjera," rekao je glasnogovornik Xiaomija za BusinessInsider.

Za usporedbu, konkurentski kineski proizvođač električnih vozila BYD prodao je 426.039 automobila u razdoblju od travnja do lipnja.

"Naš prvi električni automobil je limuzina, a trošak ulaganja je relativno visok, pa će biti potrebno neko vrijeme da se taj dio troška amortizira", kažu iz Xiaomija.

Lei Jun, milijarder i suosnivač Xiaomija, rekao je u ožujku da namjerava uložiti "desetke milijardi dolara" tijekom sljedećih nekoliko godina u izgradnju Xiaomijevog EV odjela i automobilske tehnologije.

Tehnološka tvrtka dugo je govorila da je njezina vizija za SU7 stvoriti pametni automobil koji će biti konkurent Tesli Elona Muska, ali po cijeni koja je više u skladu s prosječnim kineskim primanjima.

Xiaomi je izjavio kako i dalje dolaze narudžbe, s dodatnih 13.000 prodanih vozila u drugom tromjesečju i srpnju zajedno.

Njihove ambicije za EV uključuju tehnologije poput samovozeće i samoparkirajuće funkcionalnosti te glasovnog AI asistenta, koji bi trebao biti potpunosti implementiran još tijekom ovog mjeseca, piše BusinessInsider.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram