Zatvori
PoslovniPuls
21/08/2024

Googleova robotaksi usluga tjedno odrađuje 100.000 plaćenih vožnji

Waymo, u vlasništvu Googleove matične kompanije Alphabet, otkrio je kako pruža više od 100.000 plaćenih vožnji robotaksijem svaki tjedan i to na tri glavna komercijalna tržišta: Los Angelesu, San Franciscu i Phoenixu.

Te brojke podijelila je Tekedra Mawakana, suizvršna direktorica Waymoa, u objavi na društvenoj mreži X. Nova brojka od 100.000 vožnji dvostruko je veća od prethodno objavljenih brojki.

Waymo ove vožnje odrađuje s nekoliko stotina potpuno autonomnih i električnih vozila Jaguar I-Pace. Tvrtka ne dijeli točan broj vozila u floti, ali podaci Kalifornijskog odjela za prihod otkrivaju kako tvrtka ima 778 robotaksija pod dozvolom za djelovanje u toj saveznoj državi.

Waymo je dugo prisutan u Phoenixu, gdje nastavlja rasti. No, najznačajnije širenje ostvareno je u Kaliforniji, gdje je prošlog kolovoza dobio posljednje potrebne dozvole za komercijalno pružanje usluge robotaksija.

Od tada, Waymo je prešao na pružanje 24-satne usluge prijevoza, sedam dana u tjednu u cijelom San Franciscu i nastavlja se širiti u nove dijelove Los Angelesa. Waymo je nedavno proširio uslugu na druge gradove na poluotoku San Francisco, uključujući Daly City, te je započeo testiranje svojih potpuno autonomnih vozila bez vozača za sigurnost na autocestama na tom području. Tvrtka također pojačava napore da omogući prijevoz putnika na Međunarodnoj zračnoj luci San Francisco, iako se očekuje da će proces dobivanja odobrenja biti spor, piše TechCrunch.

Waymo također testira svoju uslugu u Austinu u Teksasu, ali tamo još ne naplaćuje vožnje bez vozača.

Komercijalno širenje Waymo usluge zasigurno donosi dodatni prihod za Alphabet, ali usluga je još miljama daleko od profitabilnosti. Iz Alphabeta su još u lipnju objavili kako kroz idućih nekoliko godina u Waymo namjeravaju uložiti dodatnih 5 milijardi dolara.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram