Zatvori
Električni automobil Polestar
Foto: Benjamin Brunner / Unsplash
PoslovniPuls
13/08/2024

Neočekivano snažan rast globalne prodaje električnih automobila

U srpnju ove godine globalna prodaja električnih vozila, uključujući potpuno električna vozila (BEV) i plug-in hibride (PHEV), dosegnula je 1,35 milijuna jedinica. Od toga, čak 880 tisuća vozila prodano je u Kini, što predstavlja godišnji rast od 21 posto.

Tijekom prvih sedam mjeseci 2024., broj prodanih plug-in hibrida u Kini porastao je za značajnih 70 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

BYD, vodeći kineski i svjetski proizvođač električnih vozila, izvijestio je o povećanju svoje globalne prodaje BEV-a i PHEV-a za 13 odnosno 44 posto tijekom istog razdoblja.

U Europi je prodaja električnih vozila u srpnju zabilježila pad od 7,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u prvih sedam mjeseci ove godine ostala na istoj razini kao i prošle godine.

U Njemačkoj, najvećem europskom tržištu za električna vozila, prodaja je u prvoj polovici godine smanjena za 12 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

S druge strane, prodaja električnih vozila u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi zabilježila je rast od 7,1 posto u srpnju.

"BYD nastavlja s rekordnom prodajom plug-in hibrida, što značajno doprinosi globalnom tržištu zahvaljujući velikom obujmu prodaje", izjavio je Charles Lester iz Rho Motiona.

Lester je također naglasio da su vozila s produljenim dometom vožnje, odnosno hibridni automobili na baterije koji koriste ugrađeni generator za punjenje, bila vrlo tražena.

Međutim, teško je očekivati daljnji rast potražnje za električnim automobilima u Europskoj uniji, s obzirom na to da je EU u srpnju uvela privremene carine na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini, u rasponu od 17,4 do 37,6 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram