Zatvori
Jadranska obala - brod ispred lučice
Foto: Aiva Apsite / Unsplash
PoslovniPuls
12/08/2024

Hrvatsku u prvih šest mjeseci posjetilo 6,9 milijuna turista

Prema podacima koje je objavio DZS, fizički pokazatelji u turizmu za lipanj zabilježili su mješoviti rezultat na godišnjoj razini.

Ukupan broj turističkih noćenja bio je niži za 5,0% u odnosu na lipanj 2023., dok je broj dolazaka porastao 3,4% godišnje. Tako je u promatranom razdoblju u komercijalnim smještajima ostvareno 2,8 milijuna dolazaka i 12,5 milijuna noćenja turista. Stranih gostiju došlo je 2,5 milijuna te su ostvarili 11,6 milijuna noćenja, što je za 3,5% više dolazaka te za 5,4% manje noćenja na godišnjoj razini. Strani gosti su u lipnju ostvarili gotovo 93% ukupnih noćenja. Domaći turisti ostvarili su 3,5% više dolazaka i 0,6% više noćenja u lipnju na godišnjoj razini, prenose RBA analitičari.

Skromniji fizički pokazatelji u većem dijelu lipnja bili su očekivani s obzirom na različite datume blagdana u odnosu na prošlu godinu te održavanje Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj. Iako su turisti iz Njemačke ostvarili najviše dolazaka i noćenja od stranih turista (21,6% od ukupnih noćenja stranih turista), na godišnjoj razini tako je zabilježeno 19,4% manje dolazaka i za 32,1% manje noćenja.

Slijede noćenja turista iz Austrije (10,4%), Poljske (10,0%), Slovenije (9,8%), Češke (6,8%), Ujedinjene Kraljevine (5,4%), Italije (3,7%) te Mađarske (3,3%). U odnosu na lipanj 2023. bilo je manje noćenja turista iz Austrije (-6,0%), Italije (-10,0%) i Mađarske (-4,3%).

Prema vrsti komercijalnog smještaja, u skupini Odmarališta i slični objekti za kraći odmor ostvareno je najviše noćenja turista (5,9 mil. ili 46,9% od ukupno ostvarenih noćenja).

Unatoč padu noćenja u lipnju, podaci DZS-a pokazuju da je u prvih šest mjeseci 2024. ostvareno 6,9 milijuna dolazaka i 24,8 milijuna noćenja turista, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od gotovo 8% u dolascima i 3,3% u noćenjima.

I u prvih šest mjeseci najviše je bilo Nijemaca (24,4% ukupno ostvarenih noćenja stranih turista), a slijede gosti iz Austrije (10,7%), Slovenije (9,9%) i Poljske (7,7%). Porast noćenja na godišnjoj razini u promatranom razdoblju zabilježen je kod svih spomenutih zemalja, osim kod Njemačke (-10,8%). Najviše noćenja ostvareno je u Istarskoj županiji (31,9% od ukupno ostvarenih noćenja turista u Hrvatskoj). Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s ostvarenih 17,4% od ukupnih noćenja turista te Primorsko-goranska županija s 15,5% od ukupno ostvarenih noćenja turista.

"Uzimajući u obzir činjenicu da Hrvatska u mjesecima glavne turističke sezone već posluje na vrhuncu svojih kapaciteta očekujemo kako će pozitivne promjene u središnjim mjesecima, srpnju i kolovozu, biti skromne", stoji u zaključku analize RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram