Zatvori
Peking noću - prometnica
Foto: zhang kaiyv / Unsplash
PoslovniPuls
09/08/2024

Nikad veći udio električnih i hibridnih vozila na kineskom tržištu

Kina je po prvi put zabilježila da je prodaja vozila na električni i hibridni pogon premašila prodaju tradicionalnih automobila na fosilna goriva na mjesečnoj razini, pokazuju podaci Kineske udruge osobnih automobila za srpanj. Električna i hibridna vozila činila su 51% svih prodanih osobnih automobila u Kini tijekom prošlog mjeseca, kako je navedeno u izvještaju objavljenom u četvrtak navečer.

Ovaj rast predstavlja značajan skok u odnosu na isti period prošle godine kada je stopa penetracije novih energetskih vozila iznosila 36%, dok je u siječnju ove godine bila ispod jedne trećine.

Iako su podaci ove udruge u prošlosti bili predmetom sumnje, najnoviji rezultati pokazuju da su u srpnju automobili na baterijski pogon nadmašili prodaju hibridnih vozila, dosegnuvši penetraciju od 28% za električne automobile.

Ipak, mjesečne brojke koje su objavile tvrtke poput BYD-a i Li Auto sugeriraju da kineski potrošači sve više preferiraju hibride. Podaci Kineske udruge proizvođača automobila za srpanj još nisu dostupni.

Kao najveće svjetsko automobilsko tržište, Kina se suočava s usporavanjem ukupnog gospodarskog rasta, dok oštra konkurencija u segmentu novih energetskih vozila dodatno potiče cjenovni rat.

Podaci Kineske udruge osobnih automobila također pokazuju pad ukupne prodaje automobila za 2,8% u srpnju, na 1,72 milijuna vozila. S druge strane, maloprodaja električnih i hibridnih vozila porasla je za skoro 37% na 878.000 jedinica.

Kineska vlada već više od desetljeća aktivno podržava razvoj domaće industrije novih energetskih vozila kroz subvencije i povoljne politike. Najnovija inicijativa usmjerena je na poticanje potrošnje, s naglaskom na dodatnu podršku kupcima ovih automobila.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram