Zatvori
Njujorška burza
Foto: Unsplash
PoslovniPuls
06/08/2024

Burzovna apokalipsa zbrisala milijarde dolara bogatstva za najbogatije ljude na svijetu

Prvi dan novog radnog tjedna na američkim burzama nije počeo najbolje. Do zatvaranja burze, Nasdaq 100 pao je za 3,4%, Dow Jones je pao za više od 1.000 bodova, a S&P 500 pao je za 3%. Rasprodaja je potaknula strahove o usporavanju američkog gospodarstva i utjecala na tržišta širom svijeta.

Neto vrijednost tehnoloških izvršnih direktora i drugih poslovnih tajkuna često je povezana s vrijednošću njihovih portfelja ili dionica koje drže u tvrtkama koje vode, budući da su vlasništvo dionica i opcije uobičajeni u paketima plaća rukovoditelja.

Prema Forbesovoj listi milijardera, Jeff Bezos, osnivač i predsjednik Amazona, i Larry Ellison, osnivač i CTO Oraclea, u ponedjeljak su izgubili 6,4 milijarde dolara, odnosno 6,2 milijarde dolara. Gubici predstavljaju promjenu u njihovoj neto vrijednosti od zatvaranja tržišta u petak do zatvaranja tržišta u ponedjeljak.

Jensen Huang, izvršni direktor Nvidije, izgubio je 5,9 milijardi dolara svoje neto vrijednosti. Suosnivači Googlea, Larry Page i Sergey Brin, izgubili su 5,9 milijardi dolara i 5,5 milijardi dolara, prema Forbesovim procjenama.

Nisu puno bolje prošli ni Elon Musk (gubitak od 4,9 milijardi dolarau dionicama Tesle), kao niti Mark Zuckerberg (gubitak od 4,3 mlrd. dolara u dionicama Meta-e), dok je Bill Gates "osjetio" gubitak od 2,6 mlrd. dolara, a Steve Ballmer 3 mlrd. dolara.

Nisu samo tehnološki milijarderi bili pogođeni. Investicijska legenda Warren Buffett zabilježio je gubitak od 4,4 milijarde dolara.

Bezos, najveći "gubitnik" dana i druga najbogatija osoba na svijetu, i nakon gubitka na burzni ima osobno bogatstvo od 180 mlrd. dolara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram