Zatvori
Prince of Persia
PoslovniPuls
02/08/2024

Panika u Hollywoodu: Glumci iz videoigara zabrinuti zbog umjetne inteligencije

Glasovni glumci i izvođači snimanja pokreta u industriji videoigara održali su prvi prosvjed u četvrtak ispred Warner Bros. Gamesa u Kaliforniji, upozoravajući na prijetnju koju umjetna inteligencija (AI) predstavlja njihovim profesijama.

“Modeli koje koriste uvježbani su na našim glasovima bez našeg pristanka i bez ikakve naknade”, rekla je za Reuters Leeanna Albanese, glasovna glumica iz igre “Persona 5 Tactica”.

Prosvjed je uslijedio nakon što su glasovni glumci i izvođači snimanja pokreta pozvali na štrajk prošlog tjedna zbog neuspješnih pregovora o novom ugovoru. Pregovori su bili usmjereni na zaštitu radnika u vezi s umjetnom inteligencijom.

Ovo je najnoviji štrajk u Hollywoodu, nakon što su sindikalni pisci i glumci prosvjedovali prošle godine, izražavajući zabrinutost zbog utjecaja umjetne inteligencije.

Jeff Leach, britanski glumac poznat po ulozi u igri “Call Of Duty: Modern Warfare & Warzone”, istaknuo je negativne posljedice uklanjanja ljudskog elementa iz interaktivnih projekata, bilo da se radi o videoigrama, TV emisijama, animiranim serijama ili filmovima, te zamjene istog s AI tehnologijom.

Odluka o štrajku došla je nakon višemjesečnih pregovora s velikim tvrtkama za videoigre, uključujući Activision, Electronic Arts, Epic Games, Take-Two Interactive, Disney Character Voices i Warner Bros Discovery WB Games.

Međutim, analitičari vjeruju kako veliki izdavači videoigara poput Electronic Artsa i Take-Two vjerojatno neće osjetiti veliki udar od štrajka zbog svojih internih studija i dugih ciklusa razvoja igara.

Štrajk predstavlja i širi poziv na akciju unutar Hollywooda, dok se ljudi iz industrije zalažu za zakone koji ih mogu zaštititi od rizika koje donosi umjetna inteligencija.

Zakon NO FAKES, dvostranački prijedlog zakona u Kongresu, predviđa zabranu izrade digitalnih replika nečijeg lika i glasa bez dozvole te osobe. Ovaj zakon dobio je potporu sindikata američkih glumaca SAG-AFTRA.

“Ne postoji veći nacionalni zakon koji bi nas štitio, tako da je Zakon NO FAKES u osnovi zakon s ciljem zaštite naših identiteta i osobnosti na nacionalnoj razini”, izjavila je Albanese.

“Svatko u ovoj zemlji treba zaštitu od zlouporabe AI-ja”, rekao je Duncan Crabtree-Ireland, nacionalni izvršni direktor i glavni pregovarač SAG-AFTRA-e za Reuters.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram