Zatvori
Booking.com zgrada
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
31/07/2024

Španjolska kaznila Booking.com s 413 milijuna eura

Španjolska agencija za tržišno natjecanje, CNMC, utvrdila je kako je online putnička agencija Booking.com zloupotrijebila dominantan položaj na tržištu tijekom posljednjih pet godina. U utorak je kompaniji izrekla kaznu od 413,24 milijuna eura!

CNMC je pokrenuo istragu protiv Booking.com-a još u listopadu 2022., nakon pritužbi Španjolske udruge hotelijera i Regionalne udruge hotelijera Madrida. Istraga je potvrdila da je Booking nametao nepravedne uvjete hotelima, što je, prema navodima agencije, otežavalo konkurenciju drugim putničkim agencijama.

Booking.com je tijekom razdoblja u pitanju držao udio od između 70% i 90% tržišta u Španjolskoj za pružanje usluga posredovanja u online rezervacijama hotela putem online putničkih agencija.

“Tvrtka je zloupotrijebila svoj dominantni položaj na tržištu od najmanje 1. siječnja 2019. do danas, namećući razne nepravedne komercijalne uvjete hotelima smještenim u Španjolskoj koji koriste njezine usluge posredovanja u rezervacijama te ograničavajući konkurenciju drugih online putničkih agencija koje nude iste usluge,” navodi CNMC u priopćenju za javnost.

Agencija je zaključila kako je Booking nametnuo nepravednu klauzulu o cijenama hotelima koji koriste njegovu platformu, sprječavajući ih da nude svoje sobe na vlastitim web stranicama po nižoj cijeni od one na Booking.com-u, dok je platforma zadržala pravo jednostrano smanjiti cijenu koju hoteli nude putem svoje web stranice ili aplikacije.

CNMC je također ukazao na probleme vezane uz klauzule u općim uvjetima tvrtke, navodeći da je samo engleska verzija uvjeta imala pravnu vrijednost, dok su i zakon primjenjiv na uvjete i nadležni sudovi iz Nizozemske, gdje Booking ima sjedište. To je španjolskim hotelima otežalo i poskupilo pokretanje sudskog spora protiv Booking-a.

Dodatno, rezultati istrage ukazuju na nedostatak transparentnosti oko vrijednosti koju Booking pruža hotelima putem niza pretplatničkih proizvoda koji omogućuju hotelima poboljšanje pozicije u zadanim rang listama platforme u zamjenu za plaćanje viših provizija ili nuđenje nekih svojih soba po sniženim cijenama.

CNMC je naveo kako je Booking mogao zloupotrijebiti svoj dominantni položaj ograničavanjem konkurencije drugih online putničkih agencija koristeći ukupan broj rezervacija za hotel putem svoje platforme kao kriterij za rangiranje u zadanim rezultatima pretraživanja, potičući hotele da koncentriraju svoje online rezervacije na Booking.com.

Kazna koju je izrekla španjolska agencija sastoji se od dvije novčane kazne od po 206,62 milijuna eura za svaku zloupotrebu dominantnog položaja. Prva se odnosi na nepravedne uvjete i odredbe nametnute hotelima u Španjolskoj, a druga na ograničavanje konkurencije drugih online putničkih agencija.

Agencija je također nametnula obveze ponašanja Booking-u, koje zahtijevaju da prestane s kršenjem i osigura da ne poduzima druge slične radnje koje bi mogle proizvesti jednak učinak u budućnosti.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram