Zatvori
Shopping kolica
Foto: Bruno Kelzer / Unsplash
PoslovniPuls
31/07/2024

Solidan rast maloprodaje u Hrvatskoj

U prvom dijelu godine realan rast prometa od trgovine na malo nastavio je upućivati da će osobna potrošnja biti važan oslonac gospodarskog rasta.

U skladu s postepenim uspostavljanjem stabilnosti cijena, povoljnim kretanjima u turizmu, niskom nezaposlenošću i rastom plaća, potrošački optimizam na visokim je razinama, što se odražava na potrošnji u gospodarstvu, stoji u objavi RBA analitičara.

Prema podacima koje je danas objavio Državni zavod za statistiku, realni promet od trgovine na malo porastao je u lipnju na godišnjoj razini, ali i pao na mjesečnoj razini. U usporedbi s prethodnim mjesecom ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo zabilježio je pad za realnih 2,8%, a rezultat je to pada prometa od trgovine na malo prehrambenim proizvodima za 3,4% i prometa od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 3,6%. Najsnažnije je to smanjenje na mjesečnoj razini od travnja 2022.

U odnosu na lipanj 2023. rast je iznosio 5,5%. Promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je na godišnjoj razini za 1,3%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 7,9%. Prema izvornim indeksima, porast prometa na godišnjoj razini ostvarilo je sedam od devet trgovačkih struka potvrđujući još uvijek široku rasprostranjenost potrošnje. U lipnju je najveći doprinos generiran od strane trgovačke struke Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 11,7% i utjecajem na ukupan indeks od 2,2%. Prema podacima DZS-a, ukupan izvorni promet od trgovine na malo porastao je nominalno za 6,1% godišnje.

Na nastavak solidnih godišnjih stopa rasta, pri čemu je u lipnju zabilježen rast 15. uzastopni mjesec zaredom, upućivali su i podaci Porezne uprave prema kojima je u kategoriji Trgovine na malo zabilježen rast vrijednosti fiskalnih računa za 5,8%, pri čemu vrijedi napomenuti da isti nisu deflacionirani, odnosno korigirani za rast cijena.

S podacima za lipanj zaokružena je statistika za prvu polovinu godine. U razdoblju siječanj-lipanj 2024. realan rast prometa od trgovine na malo iznosio je u prosjeku 8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U razdoblju travanj-lipanj dinamika rasta na tromjesečnoj razini (+0,8%) usporila je u odnosu na onu zabilježenu u razdoblju siječanj-ožujak (+2,2%). U drugom je tromjesečju na godišnjoj razini rast iznosio 7,4% (u odnosu na 8,6% u prvom tromjesečju).

"Umjerenija dinamika godišnjeg rasta u nastavku godine očekivana je s obzirom na učinak baznog razdoblja, dok i smanjenje u lipnju na mjesečnoj razini donekle poziva na oprez. Ipak, uz podatke koji sugeriraju na snažnu tekuću kreditnu aktivnost sektora stanovništva, očekivanja da će i 2024. godina biti obilježena umjereno povoljnim kretanjima u turizmu, snažnim tržištem rada i realnim rastom plaća, posljedično stanovita domaća potražnja trebala bi se nastaviti zrcaliti na maloprodajnim kretanjima i u drugom dijelu godine", stoji u objavi RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram