Zatvori
Dubai ulica
Foto: Darcey Beau / Unsplash
PoslovniPuls
30/07/2024

Sve više bogatih Europljana seli u Dubai - evo koji je razlog

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postaju globalno središte za bogatstvo, privlačeći najbogatije ljude treću godinu zaredom, prema Henleyjevom izvješću o migraciji privatnog bogatstva. U međuvremenu, predviđa se da će Ujedinjeno Kraljevstvo do 2028. godine zabilježiti pad broja milijunaša za 17%, navodi švicarska banka UBS.

Mnogi bogati pojedinci sele se u Dubai zbog rastućih troškova i poreza u svojim matičnim zemljama. Ovaj trend mogao bi se dodatno ubrzati nakon pobjede Laburističke stranke na izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu u lipnju, smatraju neki financijski stručnjaci.

"Postoje poticaji i privlačnosti koje objašnjavaju zašto se milijunaši odlučuju preseliti u Dubai," kaže Karim Jetha, investitor koji se preselio u UAE iz Velike Britanije tijekom pandemije. "Poticaji uključuju mogućnost viših poreza pod novom laburističkom vladom, poput obećanja o PDV-u na školarine u privatnim školama, što bi povećalo cijene za 20%."

S druge strane, Dubai se doživljava kao izuzetno sigurno mjesto s reformama viznog režima koje potiču migraciju. Henleyjevo izvješće procjenjuje da će UAE do kraja 2024. zabilježiti neto priljev od 6700 milijunaša, gotovo dvostruko više od Sjedinjenih Američkih Država koje očekuju priljev od 3800 milijunaša u istom razdoblju.

"Uz nulti porez na dohodak, zlatne vize, luksuzni životni stil i strateški položaj, UAE su se učvrstili kao svjetska destinacija broj jedan za migrirajuće milijunaše," stoji u izvješću. Zlatna viza UAE je dugoročna boravišna viza koja omogućuje stranim rezidentima da žive, rade ili studiraju u UAE.

Dok milijunaši koji se sele u UAE uglavnom dolaze iz Indije, šireg Bliskog istoka, Rusije i Afrike, očekuje se da će se veći broj Britanaca i Europljana također preseliti u ovaj blistavi pustinjski emirat.

Sunita Singh-Dalal, partnerica u Hourani Private Wealth & Family Offices u Dubaiju, ističe kako razvoj i reforme u "ekosustavu upravljanja bogatstvom" UAE-a igraju ključnu ulogu. "U manje od pet godina, UAE su uspostavili snažan regulatorni okvir koji pruža bogatima inovativna rješenja za zaštitu, očuvanje i povećanje njihovog bogatstva."

Dodatni čimbenici koji privlače bogate u Dubai uključuju modernu infrastrukturu, kvalitetne međunarodne škole, nisku stopu kriminala, nepostojanje poreza na dohodak, vize za radnike na daljinu i brojne poticaje za ulaganja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram