Zatvori
SearchGPT
Foto: OpenAI
PoslovniPuls
26/07/2024

OpenAI svojim novim proizvodom cilja na svemoćni Google

OpenAI je ovih dana najavio prototip svoje nove tražilice nazvane SearchGPT, dizajnirane da korisnicima pruži brze i pravovremene odgovore s jasnim i relevantnim izvorima. Trenutno se alat testira s malom skupinom korisnika, a krajnji je cilj integracija ovog alata u popularni ChatGPT chatbot.

Ova inovacija mogla bi značajno utjecati na Google i njegovu krovnu kompaniju Alphabet. Od lansiranja ChatGPT-a u studenom 2022., ulagači u Alphabet izrazili su zabrinutost da bi OpenAI mogao preuzeti dio tržišnog udjela Googlea pružajući korisnicima nove načine pretraživanja informacija na internetu.

SearchGPT omogućava korisnicima da pretražuju na prirodniji i intuitivniji način te postavljaju dodatna pitanja slično kao u razgovoru. "Mislimo da postoji prostor da pretraživanje učinimo mnogo boljim nego što je danas", napisao je izvršni direktor OpenAI-ja, Sam Altman, u objavi na platformi X.

Dionice Alphabet-a pale su za više od 3% u četvrtak.

U svibnju, Google je predstavio AI Overview, što je izvršni direktor Sundar Pichai nazvao najvećom promjenom u pretraživanju u posljednjih 25 godina. Ova značajka omogućava korisnicima da vide sažetak odgovora na upite na vrhu Google pretraživanja. Međutim, korisnici su ubrzo primijetili da AI Overview često vraća besmislene ili netočne rezultate, a nije postojao način za isključivanje ove funkcionalnosti.

"Google se pomalo trese otkako se ovo prvi put pojavilo," izjavio je Daniel Faggella, osnivač i voditelj istraživanja u Emerj Artificial Intelligence Research. "Naravno, Google nije propao, ali smo vidjeli određene znakove slabosti."

Najava SearchGPT-a dolazi ubrzo nakon lansiranja novog AI modela OpenAI-ja, nazvanog "GPT-4o mini". Ovaj model je derivat GPT-4o, najbržeg i najsnažnijeg modela tvrtke do sada, koji je lansiran u svibnju tijekom livestream događaja s rukovoditeljima.

OpenAI, iza kojeg financijama i infrastrukturom stoji Microsoft, procijenjen je na vrijednost veću od 80 milijardi dolara.

Prošlog mjeseca OpenAI je najavio zapošljavanje dva nova glavna rukovoditelja te partnerstvo s Appleom koje uključuje integraciju ChatGPT-Siri. Sarah Friar, bivša izvršna direktorica Nextdoora i financijska direktorica Squarea, pridružila se kao glavna financijska direktorica, dok je Kevin Weil, bivši predsjednik u Planet Labsu i bivši viši potpredsjednik u Twitteru i Facebooku, postao glavni produktni direktor.

Prema OpenAI-jevom blogu, vizualni rezultati SearchGPT-a dovest će do "bogatijeg razumijevanja" za korisnike, čime će se poboljšati korisničko iskustvo i učinkovitost pretraživanja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram