Zatvori
Berlin
Foto: Egor Myznik / Unsplash
PoslovniPuls
24/07/2024

Njemački poslodavci na nogama nakon kontroverznog prijedloga o stranim radnicima

Prijedlog njemačke vlade o poreznim olakšicama za visokokvalificirane strane radnike krši načelo porezne pravednosti, upozorio je Rainer Dulger, prvi čovjek tamošnje udruge poslodavaca.

Porezne olakšice dio su inicijative službenog Berlina koja ima za cilj potaknuti gospodarski rast i riješiti problem kroničnog manjka visokokvalificiranih radnika privlačenjem stručnjaka iz inozemstva.

Prema prijedlogu, vlada bi u prve tri godine djelomično ‘oprostila‘ porez na bruto plaću - 30 posto u prvoj godini, 20 posto u drugoj i 10 posto u trećoj godini, uz jasno definirani gornji prag.

Dulger je izjavio kako takav prijedlog ‘šalje pogrešan politički signal‘ te će vjerojatno izazvati nezadovoljstvo među radnicima, pišu njemački mediji.

On smatra da bi Berlin mogao privući strane radnike poreznim olakšicama koje bi vrijedile za sve radnike u Njemačkoj, a ne samo za strance.

Ministar financija Christian Lindner, iz liberalne stranke FDP koja je naklonjena poslovnim krugovima, izjavio je kako bi se olakšice ponudile menadžerima na najvišim razinama uprave kao "porezni bonus za zapošljavanje".

Lindner je priznao da je vlada svjesna suzdržanosti poslodavaca prema predloženim olakšicama.

"Zato ćemo prvo razgovarati s poslodavcima. Nećemo uvoditi ništa što poslodavci neće aktivno koristiti", naglasio je njemački ministar financija.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram