Zatvori
PoslovniPuls
23/07/2024

Ipak propalo najveće preuzimanje u Googleovoj povijesti

Wiz je odbio ponudu Googlea vrijednu 23 milijarde dolara, što bi bilo najveće preuzimanje pretraživačkog giganta do sada, odlučivši se nastaviti s planom za inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO). Zaposlenicima su objasnili da su spremni ostati na svom putu.

"Teško je odbiti takve izdašne ponude," rekao je suosnivač Wiza, Assaf Rappaport, u internom memorandumu, javlja CNBC.

Rappaport je istaknuo kako će se tvrtka usredotočiti na ostvarenje svojih sljedećih ciljeva: IPO i postizanje godišnjeg redovnog prihoda od milijardu dolara, što su ciljevi zacrtani prije nego što su započeli pregovori s Googleom.

Googleovo preuzimanje došlo bi dvostruko većoj vrijednosti u odnosu na trenutnu procjenu vrijednosti Wiza, koja iznosi 12 milijardi dolara.

Wizovi sigurnosni proizvodi za "oblak", a koji uključuju prevenciju, aktivno otkrivanje i odgovor, privukli su pažnju velikih tvrtki i mogli su pomoći Googleu da se natječe s Microsoftom u području sigurnosnog softvera.

Segment Google Clouda je pod pritiskom zbog konkurencije s Microsoftom i Amazonom, a akvizicija Wiza bi mogla biti značajna pomoć. Googleova jedinica za cloud computing dostigla je profitabilnost 2023. godine nakon godina velikih ulaganja.

Iako Google Cloud bilježi dosljedan rast, tvrtka i njen izvršni direktor Thomas Kurian suočavaju se s izazovom daljnjeg rasta usred procvata umjetne inteligencije.

Neuspjeh transakcije sigurno će razočarati investitore poput Index Ventures, Insight Partners, Lightspeed Venture Partners i Sequoia, koji su uložili značajna sredstva u Wiz.

Wiz je u roku od 18 mjeseci dosegao godišnji stalni prihod od 100 milijuna dolara, a 2023. godine ostvario je 350 milijuna dolara godišnjeg stalnog prihoda.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram