Zatvori
Ray Ban Meta naočale
Foto: Ray-Ban
PoslovniPuls
22/07/2024

Zuckerberg spreman postati suvlasnikom Ray-Bana

Facebookova krovna kompanija Meta razmatra ulaganje teško nekoliko milijardi dolara u francusko - talijansku modnu grupaciju EssilorLuxottica, koja je najpoznatija po naočalnom brendu Ray-Ban, piše Financial Times.

Sve dolazi nakon uspješnog lansiranja redizajnirane verzije "Ray-Ban Meta" pametnih naočala prošle godine.

Meta, na čelu s Markom Zuckerbergom, ulaže ozbiljan novac u tržište nosive tehnologije, primjerice stvaranjem headset-ova za virtualnu stvarnost (VR). U međuvremenu, pariška EssilorLuxottica također je tražila partnerstva koje mogu privući novu generaciju kupaca.

Cijena dionica EssilorLuxottice skočila je gotovo 5 posto u četvrtak nakon izvješća FT-a.

Prve Ray-Ban Meta naočale lansirane su još 2021. godine, ali najnovija generacija lansirana u listopadu prošle godine prodana je više u nekoliko mjeseci nego prethodne u dvije godine, rekao je izvršni direktor EssilorLuxottice Francesco Milleri na događaju ranije ovog tjedna.

Najnovija verzija naočala omogućuje korisnicima da uživo prenose ono što vide izravno na Facebook i Instagram. U SAD-u, naočale su integrirane s Meta-inim asistentom umjetne inteligencije, omogućujući vlasnicima da traže više informacija o onome što je ispred njih.

Ovaj tjedan, EssilorLuxottica je pristala kupiti američku streetwear marku Supreme za 1,5 milijardi dolara i sada se navodno priprema lansirati novu verziju Supreme pametnih sunčanih naočala u partnerstvu s Meta-om, piše Financial Times.

Zuckerberg je prije nekoliko mjeseci rekao kako su izgledi za pametne naočale tvrtke "znatno poboljšani" te da je to jedno od "većih područja" u koja tvrtka ulaže u svom odjelu za proširenu i virtualnu stvarnost, Reality Labs.

„Ako želimo da svi mogu koristiti nosivu umjetnu inteligenciju, mislim da su naočale malo drugačije od telefona ili satova jer će ljudi željeti vrlo različit dizajn“, dodao je. „Zato mislim da će partnerstvo s vodećim markama naočala pomoći da zadovoljimo veći dio tržišta.“

EssilorLuxottica, koja je stvorena prije sedam godina kroz spajanje vrijedno 50 milijardi eura između grupacije naočala Luxottica pokojnog talijanskog milijardera Leonarda Del Vecchia i francuskog proizvođača leća Essilor, stalno raste i postala je uvjerljivo najveći svjetski proizvođač naočala.

Posljednjih nekoliko godina, akvizicije tehnoloških i inženjerskih tvrtki bile su u središtu njene poslovne strategije: 2022. godine preuzeli su izraelski start-up za slušnu tehnologiju Nuance Hearing kako bi razvili naočale opremljene tehnologijom usmjeravanja zvuka.

Ovaj tjedan, EssilorLuxottica je također preuzela 80 posto udjela u Heidelberg Engineeringu, njemačkoj tvrtki specijaliziranoj za tehnologije očne kirurgije, kao dio svoje ekspanzije u medicinsku tehnologiju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram