Zatvori
Električni Renault
Foto: Renault
PoslovniPuls
22/07/2024

Prvi čovjek Renaulta sumnja u planiranu brzinu elektrifikacije na europskom kontinentu

Izvršni direktor Renaulta, Luca De Meo, izrazio je sumnje oko vremenskog okvira za prelazak na električna vozila u Europi, dodajući kako moraju smanjiti troškove ako želi ostvariti svoje ciljeve u vezi s električnim vozilima, javlja Reuters.

"Potrebno nam je malo više fleksibilnosti u rasporedu", rekao je De Meo, koji je također predsjednik europske automobilske lobističke skupine ACEA, te dodao: "Međutim, bila bi ozbiljna strateška pogreška jednostavno napustiti cilj zbog trenutnog usporavanja tržišta."

Nedavni izbori u EU, koji su se odvijali u vrijeme slabe potražnje za električnim vozilima, doveli su do sve više poziva za ukidanje zabrane prodaje dizelskih i benzinskih automobila nakon 2035. godine.

Upitan o Renaultovim ambicijama da preusmjeri 100% svoje europske proizvodnje automobila na električna vozila u kontekstu slabog domaćeg tržišta, De Meo je rekao:

"Istina je da još nismo na pravoj putanji da postignemo 100% električne automobile do 2035. godine. To je istina. Ako nas kupci ne prate, svi smo odgovorni. Moramo smanjiti troškove."

Automobilski sektor suočio se s raznim izazovima, kao što su regulatorna nesigurnost i konkurencija iz Kine, što dodatno pogoršava krizu životnih troškova na domaćim tržištima, utječući na slabljene potražnje za električnim automobilima, piše Reuters.

Globalna prodaja električnih vozila porasla je za 35% u 2023. godini, ali je pala u 2024. godini. Međutim, u lipnju su nove prodaje automobila u Europskoj uniji porasle za 4,3% u lipnju na najvišu razinu od srpnja 2019. godine, dok su registracije novih električnih automobila neznatno pale.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram