Zatvori
Euro novčanik
Foto: Bermix Studio / Unsplash
PoslovniPuls
22/07/2024

Prosječna neto plaća narasla za 16,9 posto

Prema podacima DZS-a, u svibnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.

Prosječna mjesečna neto plaća, s iznosom od 1.324 eura, bila je nominalno viša za 16,9% u odnosu na svibanj 2023. godine. Prosječna bruto plaća po zaposlenome bila je na godišnjoj razini viša za 17,3%, a iznosila je 1.832 eura, prenose RBA analitičari.

Realan rast prosječne mjesečne bruto plaće na godišnjoj razini traje neprekidno od početka prošle godine, a neto plaće od ožujka 2023. Prosječna neto plaća viša je realno za 13,2% u odnosu na svibanj 2023. godine dok je bruto plaća realno viša za 13,6% godišnje.

U svibnju je najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 847 eura. S druge strane, najviša je isplaćena u djelatnosti Zračni prijevoz u iznosu od 2.135 eura.

Medijalna neto plaća iznosila je u svibnju 1.122 eura (+15,7% godišnje i +2,0% mjesečno), što znači da je polovici zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili manja od navedene vrijednosti, a drugoj polovici zaposlenika veća. Medijalna bruto plaća iznosila je 1.520 eura.

U razdoblju siječanj-svibanj 2024. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila 1.293 eura, što je na godišnjoj razini nominalno više za 15,8%, a realno za 11,5%.

"Povećanje osobnog odbitka i porezne promjene s početka godine, kao i reforma sustava plaća u javnom sektoru krajem prvog tromjesečja zrcali se na još uvijek dvoznamenkastom godišnjem rastu nominalnih i realnih plaća. Iako skromnijom dinamikom, rast plaća nastavio se i u privatnom sektoru. Osim pritisaka za ublažavanje prethodnog gubitka kupovne moći za vrijeme intenzivnog porasta cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju, rast plaća u gospodarstvu podržava i nastavak solidne gospodarske aktivnosti, ali i dalje prisutan manjak radne snage u pojedinim djelatnostima. U skladu s navedenim, podržan snažnim tržištem rada, administrativnim povećanjem plaća u javnom sektoru i nastavkom usporavanja inflatornih pritisaka, rast realnih plaća tijekom 2024. trebao bi ostati snažan, s blagom tendencijom ubrzavanja stope rasta u odnosu na 2023. kada je realna stopa u prosjeku iznosila 4,6%", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram