Zatvori
Porsche automobili izloženi
Foto: Daniel Furrer / Unsplash
PoslovniPuls
22/07/2024

Porsche koristi krizu u Varti kako bi osigurao ključnu baterijsku tehnologiju

Porsche razmatra mogućnost preuzimanja udjela u proizvođaču baterija Varta, javlja Bloomberg.

Njemački proizvođač luksuznih automobila želi preuzeti većinski udio u Vartinoj jedinici za baterije e-mobilnosti, kao i manjinski udio u cijeloj grupaciji. Porsche je potvrdio kako je zainteresiran za veću ulogu u restrukturiranju Varte s ciljem očuvanja ove ključne njemačke tehnološke tvrtke.

Porsche već neko vrijeme provodi vlastitu strategiju za proizvodnju baterija, koja nadopunjuje planove njegove matične kompanije Volkswagen. To uključuje proizvodnju visokoučinkovitih baterijskih ćelija putem zajedničkog poslovnog pothvata Cellforce, a prošle godine su također predstavili planove za izgradnju postrojenja vrijednog 3,3 milijarde eura, za što traže financijske i strateške partnere.

Varta trenutno razmatra dva prijedloga za financijsko restrukturiranje sa svojim vjerovnicima i potencijalnim investitorima, navodi se u priopćenju tvrtke objavljenom u nedjelju.

Sve predložene opcije restrukturiranja imaju za cilj osigurati "visok dvoznamenkasti iznos u milijunima eura" u svježa sredstva za poslovanje, stoji u priopćenju Varte. Oba prijedloga podrazumijevaju povlačenje Vartinih dionica s burze, a pojedine skupine vjerovnika također bi doživjele značajno smanjenje duga.

Dionice Varte pale su za 80% rano u ponedjeljak na burzi u Frankfurtu, prije nego što je trgovanje zaustavljeno, što je smanjilo vrijednost tvrtke za oko 350 milijuna eura.

Proizvođač baterija pregovara s vjerovnicima nakon što se nije uspio oporaviti prema očekivanjima nakon restrukturiranja duga 2023. godine. Tvrtka je kao razloge navela pad potražnje na svojim ključnim tržištima i utjecaj kibernetičkog napada u veljači.

Prema jednom od potencijalnih sporazuma za stabilizaciju Varte, nova ulaganja bi iznosila 100 milijuna eura, prema izjavama izvora. Postojeći dioničari Varte bili bi istisnuti.

Banke bi mogle izgubiti polovicu svojih potraživanja — preko 485 milijuna eura — kao dio operacije spašavanja, rekli su izvori, dodajući da većinski dioničar u Varti, Montana Tech Components sa sjedištem u Švicarskoj, a na čelu kojeg je austrijski poduzetnik Michael Tojner, također priprema financijsku podršku.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram