Zatvori
Rudarenje
Foto: Albert Hyseni / Unsplash
PoslovniPuls
17/07/2024

Srbija zbog rijetkih minerala ponovno u europskom fokusu

Njemački kancelar Olaf Scholz planira u petak neočekivano posjetiti Beograd kako bi prisustvovao potpisivanju sporazuma o suradnji između EU-a i Srbije u vezi s uvozom minerala, uključujući litij, koji su ključni za digitalnu i zelenu tranziciju EU-a, piše europsko izdanje Politico-a.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić je dosad bio uglavnom izoliran među europskim liderima zbog svojih kontroverznih odnosa s Rusijom i Kinom, tenzija s Kosovom i optužbi za izbornu prijevaru. Njemačka, kao najveći proizvođač automobila u EU-u, ima značajan interes u osiguravanju izvora litija unutar Europe kako bi smanjila ovisnost o Kini.

Podsjetimo, vlada Srbije je najavila ponovno pokretanje radova na kontroverznom projektu iskopavanja litija na zapadu zemlje, nakon nedavne presude Ustavnog suda kojom je poništeno prethodno otkazivanje rudarske operacije.

Prethodna vlada je prije više od dvije godine zaustavila projekt i poništila licence dodijeljene britansko-australskoj rudarskoj kompaniji Rio Tinto nakon masovnih prosvjeda. Očekuje se da će potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič sudjelovati u ceremoniji potpisivanja ugovora, otkrivaju za Politico dva izvora upoznata s procesom.

Šefčovič je u svibnju izjavio da bi ugovor o litiju sa Srbijom mogao biti finaliziran "u kratkom roku". Rudnik Jadar, u blizini Loznice na zapadu Srbije, sadrži neke od najvećih europskih rezervi litija.

Vučić je prošlog mjeseca za Financial Times naglasio da će rudnik, čije se otvaranje planira 2028. godine, proizvoditi 58.000 tona litija godišnje. To bi zadovoljilo potrebe za 17 posto proizvodnje električnih vozila u Europi, odnosno 1.1 milijuna automobila.

Nevladine organizacije za zaštitu okoliša i stanovnici Loznice upozoravaju da bi izgradnja rudnika mogla uzrokovati uništavanje staništa i zagađenje vode. Mnogi također strahuju od mogućeg raseljavanja stanovnika u tom području.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram