Zatvori
Foto: Cléverson Oliveira/Mcom
PoslovniPuls
17/07/2024

Musk: SpaceX i društvenu mrežu X (bivši Twitter) selim u Teksas

Elon Musk je u utorak objavio da seli sjedišta još dviju svojih kompanija - društvene mreže X i raketne kompanije SpaceX - iz Kalifornije u Teksas, navodeći novi kalifornijski zakon o rodnom identitetu kao "posljednju kap koja je prelila čašu."

Najbogatiji čovjek na svijetu, promijenio je svoje prebivalište 2021. godine iz Kalifornije u Teksas, gdje nema poreza na dohodak.

Novi zakon Kalifornije koji zabranjuje školskim okruzima da zahtijevaju od učitelja obavještavanje roditelja kada dijete promijeni rodni identitet ili seksualnu orijentaciju potaknuo je Muskovu najavu.

"Zbog ovog zakona i mnogih drugih koji su mu prethodili, a koji napadaju i obitelji i tvrtke," rekao je Musk, koji ima kćer koja se izjašnjava kao transrodna osoba.

CEO SpaceX-a i Tesle posljednjih godina otvoreno govori o politici i često kritizira stavove Bidenove administracije i demokratske stranke o pitanjima uključujući prava transrodnih osoba i imigracije.

Glasači u Kaliforniji povijesno podržavaju demokratske kandidate dok se Teksas smatra pouzdanom republikanskom utvrdom.

Musk je rekao kako će glavni ured SpaceX-a preseliti u postojeći objekt u Boca Chici u Teksasu, dok će X preseliti u Austin.

SpaceX ima prostrano sjedište blizu Los Angelesa, velikog središta zrakoplovne industrije gdje tisuće zaposlenika proizvode glavnu raketu kompanije Falcon 9, kapsule za astronaute Dragon i neke Starshield satelite.

Godine 2021. Musk je premjestio korporativno sjedište Tesle iz Kalifornije u Teksas, ali je prošle godine izjavio kako će Kalifornija ostati inženjersko središte.

Rano ove godine preselio je "papirnato" sjedište SpaceX-a iz Delawarea u Teksas. To je uslijedilo nakon odluke suca u Delawareu koji je poništio Muskov plan kompenzacije vrijedan 56 milijardi dolara u proizvođaču električnih vozila Tesla.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram