Zatvori
Električni automobil
Foto: Volkswagen
PoslovniPuls
16/07/2024

Prodaja električnih automobila u Europi stagnira, a u Kini eksplodirala

Prema izvješću tvrtke Rho Motion, rast prodaje električnih automobila u prvom polugodištu 2024. godine bio je najsporiji u Europi. U tom razdoblju globalno je prodano sedam milijuna osobnih i lakih teretnih vozila, što predstavlja povećanje od 20 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. Od tog broja, 65 posto su činila električna vozila, dok su plug-in hibridi činili preostalih 35 posto.

Kina je bila vodeća na globalnom tržištu, s prodajom više od polovice ukupnog broja vozila, točnije 4,1 milijun. U Kini je zabilježen i najveći porast prodaje – 30 posto više nego u prvoj polovici 2023. godine. Ovaj rast potaknut je većom ponudom hibridnih vozila, povećanom prodajom električnih automobila s produljenim dometom te značajnim rastom marke BYD. U lipnju 2024. BYD je prodao 0,34 milijuna osobnih automobila, od čega su 195.032 bili hibridi, a 145.179 električni.

Države Europske unije, EFTA-e i Ujedinjeno Kraljevstvo slijede s prodajom od 1,5 milijuna vozila, ali uz minimalan rast od samo jedan posto. Prodaja po državama značajno varira – u Njemačkoj je pala za devet posto, u Italiji za 11 posto, dok je u Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu porasla za osam, odnosno 13 posto.

U SAD-u i Kanadi prodano je 800 tisuća vozila, što predstavlja rast od 10 posto. Iako prvi kvartal nije bio uspješan, drugi je nadoknadio gubitke. U ostatku svijeta interes za električnim vozilima također raste, ali je ukupan broj prodanih vozila i dalje relativno nizak – 600 tisuća.

Na temelju ovih podataka, analitičari iz Rho Motiona smanjili su svoje prognoze za ukupnu prodaju u 2024. godini za pet posto. Očekuju da će globalna prodaja električnih automobila iznositi 16,6 milijuna vozila.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram