Zatvori
Google - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
15/07/2024

Google spreman ući u najveću akviziciju u svojoj povijesti

Google se nalazi u naprednoj fazi pregovora o preuzimanju tvrtke za kibernetičku sigurnost Wiz za 23 milijarde dolara, piše The Wall Street Journal. Prema izvorima upoznatim s pregovorima, dogovor bi mogao biti postignut uskoro.

Wiz, osnovan prije samo četiri godine, brzo je rastao pod vodstvom izvršnog direktora Assafa Rappaporta. Tvrtka je razmišljala o izlasku na burzu još u svibnju, kada je procijenjena na vrijednost od 12 milijardi dolara.

Wiz nudi rješenja za sigurnost u "oblaku" koja omogućuju rukovoditeljima i stručnjacima za kibernetičku sigurnost potpuni uvid u prisutnost tvrtke u oblaku, što je privlačno velikim organizacijama s opsežnim računalnim resursima. Tvrtka ima podršku brojnih renomiranih investitora, uključujući izraelsku VC tvrtku Cyberstarts, te velike američke VC fondove Index Ventures, Insight Partners i Sequoia Capital.

Ako se dogovor realizira, preuzimanje Wiz-a bila bi najveća akvizicija u Googleovoj povijesti. Ovaj potez naglasio bi Googleovu jasnu i kontinuiranu strategiju ulaganja u kibernetičku sigurnost, posebno u trenutku kada su državne i kriminalne cyber prijetnje sve prisutnije. Već je ranije Google pokazao interes za ovaj sektor, kupivši tvrtku za kibernetičku sigurnost Mandiant za 5,4 milijarde dolara prije dvije godine.

Međutim, Google se trenutno suočava s neviđenim razinama antimonopolskog nadzora. Ministarstvo pravosuđa SAD-a dvaput je tužilo Google, a njihove akvizicijske prakse posebno su istaknute u najnovijem sudskom sporu pokrenutom 2023. godine.

Unatoč tim izazovima, pregovori s Wizom sugeriraju kako Google i dalje ima apetit za spajanja i preuzimanja. Ranije ove godine, CNBC je izvijestio kako je Google bio u pregovorima o preuzimanju proizvođača prodajnog softvera HubSpot, no ti su pregovori navodno propali.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram