Zatvori
PoslovniPuls
15/07/2024

Evo kako su prošle godine poslovali hrvatski izvoznici softvera

Udruga nezavisnih softverskih izvoznika (CISEx) objavila je financijske rezultate svojih članica za 2023. godinu, opisujući je kao izazovnu za domaći IT sektor. Ukupni prihodi članica premašili su milijardu eura, uz rast od 17 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi iz inozemstva dosegli su 613 milijuna eura, što predstavlja rast od 13 posto u usporedbi s 2022. godinom.

Izvoz i dalje čini značajnih 57 posto ukupnih prihoda od prodaje. Kada se usporede svi dostupni godišnji izvještaji tvrtki u Hrvatskoj, kojih ima oko 159 tisuća, prilagođeni rast prihoda iznosio je oko devet posto, dok prošle godine nije zabilježen rast izvoza. Ovo je objavljeno u izvještaju udruge koju potpisuje Tajana Barančić, direktorica Astra poslovnog inženjeringa.

"– "Prošla godina bila je iznimno zahtjevna za IT sektor, što su mnoge tvrtke osjetile. Ukupni rast prihoda, izvoza i broja zaposlenih u odnosu na 2022. godinu bio je značajan, unatoč izazovima globalnog tržišta. Godina 2022. bila je izuzetno jaka, s rastom od 26 posto, što je bilo teško ponoviti, ali smo ipak uspjeli ostvariti pozitivne rezultate", izjavila je Barančić.

Ivan Bešlić, novi predsjednik CISEx-a, komentirao je da su rezultati iznad očekivanja s obzirom na negativne vijesti iz Sjedinjenih Američkih Država i zapadne Europe.

"Iako smo navikli na rast od 15 do 30 posto, rast od 13 posto u ovim uvjetima je zadovoljavajući jer pokazuje da je hrvatsko IT tržište stabilno i nije u opadanju. Zapošljavanje je također pokazalo pozitivan trend, s rastom od 10 posto u odnosu na 2023. godinu", rekao je Bešlić, dodajući da su članice CISEx-a otvorile više od tisuću novih radnih mjesta unatoč općem usporavanju u IT sektoru.

"Tijekom razdoblja ekspanzije i jeftinog kapitala, mnoge tvrtke su bile u investicijskom ciklusu, s većim narudžbama softvera nego inače. Sada se tržište normalizira, investicije su manje, a opreznije se troši novac, što je rezultiralo nižim stopama rasta", dodao je Bešlić.

Prihodi po zaposleniku porasli su šest posto, premašivši 100 tisuća eura. Od 243 članice CISEx-a, 220 je ostvarilo dobit, dok je 23 zabilježilo gubitak. CISEx trenutno obuhvaća oko četvrtinu hrvatske softverske industrije prema prihodima, izvozu i broju zaposlenih.

Prosječna neto plaća u CISEx članicama je deset posto viša od prosjeka industrije, no prosječna efektivna stopa poreza na dobit iznosi 13,6 posto, što bi, prema Barančić, moglo biti i manje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram