Zatvori
Električni automobili
Foto: myenergi / Unsplash
PoslovniPuls
09/07/2024

Do iduće godine mogao bi dramatično narasti broj punionica za električne automobile

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) osnovana je Grupacija operatora mreža punionica za električna vozila, s ciljem da do 2025. godine, uz planirana ulaganja od 200 milijuna eura, na svim glavnim cestama svakih 60 kilometara bude postavljena punionica za električna vozila.

Grupacija okuplja tvrtke koje pružaju usluge punjenja električnih vozila, odnosno tvrtke registrirane u Hrvatskom uredu za registraciju postaja za punjenje i opskrbu alternativnim gorivima (CRO IDRO) pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Predsjednik novoosnovane grupacije, Dino Novosel, ističe kako formiranje Grupacije operatora mreža punionica za električna vozila dolazi u ključnom trenutku za Hrvatsku, kada su pred njom postavljeni ambiciozni ciljevi u uspostavi kritične infrastrukture za punjenje električnih vozila.

"Radi se o investicijskom ciklusu od minimalno 200 milijuna eura do 2030. godine, što proizlazi iz nedavno usvojene uredbe AFIR. Taj će investicijski ciklus pridonijeti ostvarenju cilja Hrvatske u podizanju udjela obnovljivih izvora energije u prometu s postojeće razine ispod tri posto na minimalno obvezujućih 21 posto. Na tom će putu grupacija HGK, koja okuplja ključne industrijske dionike, sustavno raditi na uklanjanju regulatornih, tehničkih i operativnih barijera, te na afirmativnom oblikovanju investicijske klime u suradnji s ostalim ključnim dionicima u državi", izjavio je Novosel.

Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva (AFIR), koja je stupila na snagu 13. travnja ove godine, donosi brojne obveze za Hrvatsku, podsjeća HGK. Ova uredba bit će na snazi sve dok udio električnih vozila u EU-u ne dosegne 15 posto, što bi za Hrvatsku značilo oko 200 tisuća registriranih vozila.

Mjere su ključne za osiguranje besprijekorne mobilnosti električnih vozila diljem Europe, potičući prijelaz na održiviji prometni sustav, što je i ključan cilj nove komorske grupacije.

AFIR obvezuje članice EU-a da do 2025. godine osiguraju punionice za osobna vozila na svim glavnim cestama svakih 60 kilometara. Ista obveza vrijedi i za teška teretna vozila, s rokom do 2030. godine.

Cilj AFIR-a je također da se do kraja 2027. godine punionicama za laka električna vozila opremi barem 50 posto prometnica koje se povezuju s koridorom TEN-T, a do kraja desetljeća sve prometnice.

Do 2030. godine potrebno je osigurati dodatnih 100 do 150 MW priključaka kako bi Hrvatska ispunila zahtjeve iz Uredbe. Trenutno je u Hrvatskoj dostupno oko 20 MW.

Udio obnovljivih izvora energije u prometu na razini EU-a iznosio je 9,6 posto u 2022. godini, dok je u Hrvatskoj taj udio iznosio svega 2,4 posto. EU je postavila cilj od 29 posto za 2030. godinu Direktivom EU 2023/2413 o promicanju korištenja energije iz obnovljivih izvora.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram