Zatvori
Dolari na ulici
Foto: kstudio / freepik
PoslovniPuls
04/07/2024

Fondovi rizičnog kapitala sve više ulažu u AI tehnologije - ali povrat na uloženo je upitan

Investicije američkih fondova rizičnog kapitala porasle su na 55,6 milijardi dolara u drugom kvartalu ove godine, što je najveći kvartalni iznos u posljednje dvije godine, pokazuju podaci PitchBook-a.

Skok je to od čak 47% u odnosu na investicije u prvom kvartalu.

Uzbuđenje investitora oko izgradnje i usvajanja AI tehnologije, koja bi potencijalno mogla donijeti značajne povrate, potaknulo je oporavak rizičnog financiranja startup tvrtki.

Nedavni priljev kapitala u AI startupe preokrenuo je silazni trend, potičući više investitora da udvostruče ulaganja u tvrtke koje razvijaju osnovne modele umjetne inteligencije kao i aplikacije koje su raznovrsne - od mogućnosti automatskog generiranja računalnog koda do mnogobrojnih alata za produktivnost i pomoć u poslovanju.

Unatoč povećanju aktivnosti u sklapanju poslova, izlazi (exit) iz investicija ostaju rijetki. Tržište inicijalnih javnih ponuda (IPO) i dalje miruje.

"Da bi fondovi rizičnog kapitala vidjeli ozbiljniji povrat na svoje ulaganje, velike tehnološke tvrtke moraju početi izlaziti na burzu većom brzinom nego što smo vidjeli u prvoj polovici godine," rekao je Pitchbookov analitičar Kyle Stanford.

Novoosnovani fondovi rizičnog kapitala možda već osjećaju pritisak zbog nemogućnosti ostvarenja povrata na investicije - što pokazuje i podatak o samo 37,4 mlrd. dolara novoprikupljenog kapitala u prvoj polovici ove godine na američkom tržištu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram