Zatvori
Solarni paneli
Foto: Evgeniy Alyoshin / Unsplash
PoslovniPuls
01/07/2024

Evo zašto je Google kupio udio u velikoj tajvanskoj solarnoj kompaniji

Google je objavio kako je preuzeo vlasnički udio u tajvanskoj energetskoj kompaniji New Green Power i planira kupiti do 300 megavata obnovljive energije od te tvrtke u vlasništvu poznatog ulagačkog fonda BlackRock, a sve kako bi smanjio svoje i emisije ugljika svojih dobavljača.

Velike tehnološke kompanije nalaze se pod pritiskom investitora da smanje emisije stakleničkih plinova povezane s njihovim poslovanjem i nabavnim lancima, piše Reuters.

Google ističe kako želi koristiti "čistu" energiju gdje god posluje, međutim, rast potražnje za podatkovnim centrima zbog obrade podataka za umjetnu inteligenciju doveo je do povećanja emisija.

Tajvan, glavna lokacija za Googleovu cloud tehnologiju s podatkovnim centrom i uredima kompanije, i dalje se oslanja na fosilna goriva za proizvodnju gotovo 85% svoje energije, izjavila je Amanda Peterson Corio, Googleova globalna voditeljica za energiju podatkovnih centara za Reuters.

"Cilj ove investicije je zapravo podržati izgradnju velikih solarnih postrojenja u Tajvanu," dodala je Corio.

Regije kao što su Azija i Pacifik teže provode dekarbonizaciju zbog manje razvijene infrastrukture i ograničenja koja smanjuju mogućnost korporativnih korisnika da kupuju zelenu energiju.

New Green Power, jedan je od vodećih solarnih developera na Tajvanu.

Corio je rekla kako će Google moći ponuditi dio solarne energije svojim dobavljačima te drugim proizvođačima u regiji.

Dijeljenje solarne energije s dobavljačima pomoglo bi Googleu smanjiti tzv. Scope 3 emisije, one povezane s njegovim nabavnim lancem, dodala je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram