Zatvori
Rivian
Foto: Rivian
PoslovniPuls
27/06/2024

Njemački automobilski div spašava američki Rivian

Njemački automobilski gigant Volkswagen planira uložiti do 5 milijardi dolara u američkog proizvođača električnih automobila - Rivian.

Ovaj dogovor uspostavlja zajedničko ulaganje koje će omogućiti VW-u i američkom proizvođaču električnih vozila (EV) dijeljenje tehnološke platforme. Nakon objave, vrijednost dionica Riviana porasla je za gotovo 50%.

Ovo partnerstvo dolazi u trenutku kada se pojačava konkurencija među proizvođačima električnih vozila, a zapadne zemlje uvode carine na kineski uvoz. Prema sporazumu, VW će inicijalno uložiti milijardu dolara u proizvođača električnih kamiona i SUV-ova, s dodatnih 4 milijarde dolara koje će biti uložene do 2026. godine.

Rivian, osnovan 2009. godine, još uvijek nije ostvario kvartalnu dobit. U prva tri mjeseca 2024. tvrtka je zabilježila neto gubitak veći od 1,4 milijarde dolara. VW, kao i ostali veliki proizvođači automobila, pod pritiskom su konkurencije poput američke Tesle i kineskog BYD-a.

U međuvremenu, mnogi startupovi u industriji električnih vozila suočavaju se s izazovima na visoko konkurentnom tržištu, dok više kamatne stope smanjuju potražnju za velikim kupovinama. Partnerstvo će VW-u omogućiti trenutni pristup Rivianovom softveru, što će njemačkom proizvođaču automobila omogućiti njegovo korištenje u vlastitim vozilima.

Ranije ovog mjeseca, Europska unija upozorila je da će povećati carine na kineski uvoz električnih vozila za čak 38%.

Višemjesečna istraga Europske komisije utvrdila je da su kineske tvrtke za proizvodnju električnih vozila "nepravedno subvencionirane". Kao odgovor, Kina je izjavila da carine krše međunarodna trgovinska pravila i opisala istragu kao "protekcionizam".

Potez Europske unije je uslijedio samo mjesec dana nakon što je Amerika najavila povećanje carina na kineska električna vozila s 25% na 100%. Ovaj tjedan, Kanada je izjavila da razmatra sličan potez kako bi se uskladila s carinskom politikom SAD-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram