Zatvori
Foto: PRESS
PoslovniPuls
25/06/2024

Lanac Submarine Burger plasirao vlastite mini obveznice

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent izdanja i investitor u izdanju korporativnih obveznica društva Yellow Submarine d.o.o. Ovo izdanje, koje je u fazi pokretanja i strukturiranja u potpunosti podržao Odjel za korporativno bankarstvo i SME ISBD-a, označava značajnu prekretnicu jer je Yellow Submarine prvi izdavatelj mini obveznica (Minibonds) koji je prikupio sredstva na domaćem tržištu kapitala za budući poslovni rast i razvoj.

Mini obveznice, izdane 20. lipnja 2024., dospijevaju 2031. s ukupnom nominalnom vrijednošću od 3 milijuna eura. Mini obveznice, malim i srednjim poduzećima pružaju alternativni izvor financiranja u odnosu na tradicionalne bankovne kredite, uglavnom ih izdaju mala i srednja poduzeća i njima se trguje u specijaliziranim segmentima financijskog tržišta.

Usvojeni okvir za mini obveznice slijedi uspješnu strukturu koju je u Italiji etablirala Intesa Sanpaolo, podržavajući kvalitetna mala i srednja poduzeća. Ovo izdanje obveznica predstavlja najširi sinergijski pristup u sklopu Intesa Sanpaolo Grupe, a ovaj alternativni financijski instrument sada je službeno dostupan u Hrvatskoj, s planovima da se uskoro proširi i na druge zemlje ISBD-a.

Yellow Submarine, lanac restorana koji nudi gurmanske burgere na 20 prodajnih mjesta u većim hrvatskim gradovima, ima robustan poslovni model koji uključuje vrhunske lokacije, usluge dostave i sudjelovanje na događajima. U 2023. godini društvo je ostvarilo prihode veće od 15 milijuna eura, uz dodatne mogućnosti rasta.

Jole Petrov, glavni financijski direktor Yellow Submarinea, izjavio je: „Yellow Submarine u potpunosti podržava inicijativu PBZ-a da ponudi inovativna rješenja financiranja za mala i srednja poduzeća. Drago nam je što smo prvi izdavatelj mini obveznica u Hrvatskoj i cijenimo pomoć i stručnost PBZ-a i ISBD-a. Vjerujemo da će nam ovo vrijedno iskustvo otvoriti više prilika na tržištima kapitala.”

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram