Zatvori
TikTok simbol
Foto: Eyestetix Studio / Unsplash
PoslovniPuls
24/06/2024

Ovo će podignuti prašinu: Vlasnik TikTok-a i američki Broadcom rade na AI čipu

Kineski ByteDance, vlasnik TikTok-a, udružit će se s američkim Broadcom-om kako bi zajedno razvili napredni AI procesor, potez kojim ciljaju osigurati stabilnu opskrbu vrhunskim čipovima usred rastućih tenzija između SAD-a i Kine, navodi Reuters.

Suradnja uključuje stvaranje 5-nanometarskog specifičnog integriranog čipa (ASIC) koji je u skladu s američkim ograničenjima izvoza AI čipova u Kinu. Proizvodnju će preuzeti tajvanski TMSC, a sami početak proizvodnje navodno je planiran za 2025. godinu.

Ovo partnerstvo zasigurno će privući pozornost jer je to prva javno poznata suradnja između kineskih i američkih kompanija na tako naprednoj tehnologiji otkako je Washington uveo kontrole izvoza poluvodiča 2022. godine. Udruživanjem s Broadcomom, ByteDance cilja smanjiti troškove nabave i osigurati dosljednu opskrbu vrhunskim čipovima, koji su ključni za poboljšanje AI kapaciteta tvrtke u popularnim aplikacijama, uključujući TikTok i njegovu kinesku inačicu Douyin.

ByteDance i Broadcom surađuju još od 2022. godine, pri čemu je ByteDance kupovao Broadcomove Tomahawk 5nm visoko-performansne switch čipove i Bailly switcheve za AI klastere.

Mogućnost osiguravanja naprednih AI čipova od vitalnog je značaja za ByteDance, posebice jer kineska tvrtka nastavlja s razvojem tehnologije generativne umjetne inteligencije. Napredak tvrtke u AI-u ključan je za poboljšanje algoritama i održavanje konkurentske prednosti na globalnoj razini, navodi Reuters.

Međutim, ByteDance se suočava s izazovima zbog ograničenog pristupa vrhunskim AI čipovima kao posljedice američkih ograničenja izvoza. Najnapredniji Nvidia čipovi nisu dostupni, što izaziva žestoku konkurenciju za dostupne alternative, uključujući čipove koje je razvio Huawei.

U svojim naporima da osigura potrebni hardver, ByteDance je skladištio Nvidia čipove, uključujući modele A100 i H100, prije nego što su američke sankcije stupile na snagu. Tvrtka je također nabavila A800 i H800 čipove, koji su dizajnirani za kinesko tržište, ali su kasnije ograničeni. Prošle godine, ByteDance je uložio čak 2 milijarde dolara na kupovin naprednih AI čipova.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram